27.11.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Главният прокурор Гешев: По пътищата у нас загиват хора, колкото в локален конфликт

Един човек загина, а девет бяха ранени при тежка катастрофа късно снощи на пътя между София и Самоков. Част от пострадалите са в тежко състояние. Темата със зачестилите катастрофи беше коментирана и от главния прокурор Иван Гешев, който присъства на конференция за пътната безопасност:
„Крайният резултат, който българските граждани очакват, е чувствително подобряване на пътния травматизъм и въобще на тази война, която се води по българските пътища, защото всяка година загиват десетки, стотици български граждани, колкото в един локален конфликт. За да се постигне този резултат, той не може да бъде постигнат само от една институция. Българската държава и българските институции са в дълг към българските граждани и българското общество“.
Гешев каза и дали има информация, свързана с катастрофата, която възникна вчера и пострадаха девет души. “Единствената информация, която имам и не мога да гарантирам за пълна достоверност, е че водачът е употребил сериозни количества алкохол. Въпрос, който от години поставяме, е, че е налице в стотици ръст на престъпленията с МПС след употреба на алкохол и наркотици”, каза той.
Главният прокурор посочи, че не е запознат с изготвеното искане на Крум Зарков към Конституционния съд. “Несериозно е да коментирам нещо на база на медийни публикации. От това, което чета според мен не почива на легални основания, не знам дали всичко е предадено правилно”, заяви той.
Гешев подчерта, че ще работи с всеки и няма да позволи на личното его и лични чувства да пречат. “Въпросът е институциите да си взаимодействат и да вършат работа”, категоричен е той.
Сред версиите за катастрофата са неправилно изпреварване, отнемане на предимство или превишена скорост.
Полицията работи и по версията, че един от тримата водачи, участвали в катастрофата, малко по-рано същата вечер е бил в заведение в района на Панчарево.

Print Friendly, PDF & Email