20.06.2024

Гешев поиска имунитета на депутат

От прокуратурата отбелязват, че събрани доказателства са достатъчни за привличане като обвиняем Радостин Василев за това, че е опитал да принуди народен представител да напусне парламента
Главният прокурор на България Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Радостин Василев по предложение на Софийска градска прокуратура (СГП) от миналата седмица, съобщиха от прокуратурата.
От там отбелязват, че с предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Радостин Василев за това, че през юни 2022 година чрез заплашване той e направил опит да принуди народен представител противно на волята и убежденията му да напусне парламентарна група, както и Народното събрание.
Започване на наказателно преследване срещу Радостин Василев е възможно само с разрешение на Народното събрание или при негово писмено съгласие, посочват от прокуратурата.
Още миналата седмица Радостин Василев заяви, че това са опити да бъда политически сплашен или да бъде ударена „Продължаваме промяната“ – и при единия, и при другия вариант това няма да се случи.
Припомняме, че на 13 юни 2022 година, спортният министър в оставка обяви на пресконференция, че заедно с петима депутати от “Има такъв народ” напуска партията и застава в подкрепа на правителството на Кирил Петков. Малко по-късно, на пресконференция, Тошко Йорданов обяви, че Христинка Иванова, депутат от ИТН, е била принуждавана от Радостин Василев да напусне парламента, за да влезе следващия по ред от листата на партията, който да се присъедини към отцепниците.

Print Friendly, PDF & Email