08.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

ГЕРБ ще предложи правителство

Ако суверенит е решил, че вотът му трябва да бъде зачетен отново – това ще се случи, заяви на брифинг вчера вицепремиерът Томислав Дончев. Снимка: vesti.bg

Ще го направим не като политически знак, а като кабинет, който от първия ден може да гони амбициозни цели, обяви вицепремиерът Томислав Дончев
„Ще предложим правителство не като политически знак, а такова което от ден първи може да гони амбициозни цели, въпреки малките шансове то да бъде подкрепено“. Това каза вчера вицепремиерът Томислав Дончев, който беше и водач на листата на Коалиция ГЕРБ-СДС в Габрово, на пресконференция в централата на партията, на която беше представен анализ на изборните резултати.
„Победителят е един като брой гласове, като това кой е на първо място в община, област и брой народни представители, но най-важното е, че това е победа, въпреки всички, въпреки горещото политическо лято на миналата година, въпреки естествения ефект на изхабяване от престоя във властта, въпреки пандемията, въпреки агитацията в изборния ден и тоталната консолидация на няколко политически сили“, допълни Томислав Дончев.
„Обичайно опитите да се заобиколи първият и да бъде сглобена конструкция от всички останали завършват зле. Не го четете като страст към власт. Властта тежи много, ако имаш крехки рамене – може да ти счупи гръбнака. Това, че си против някого, не е кауза, а само липса на кауза“, каза още той.
За мен свърши времето на големите приказки и надвикването и дойде времето да се вземат решения, сведохме политиката до песни, танци и надвикване. От всичко, което чух в последната седмица, разбрах, че всички са спечелили: шестият, петият, третият. Единият е морален победител, друг излиза напред с историческата заслуга, че бил демонтирал, измел някого. Коментират се края на епохи, началото на други. От повечето спортове, които съм наблюдавал или в които съм участвал, знам, че победителят е този, който е първи. Без да отнемам правото на всички останали да бъдат победители, победителят е един“, подчерта вицепремиерът.
По думите му промени в ГЕРБ ще има. „Системите трябва да се реформират непрекъснато, за да бъдем по-близо до очакванията на хората“, посочи Томислав Дончев.
Запитан дали трябва да има предсрочни избори той отговори: „Мисля, че с демокрацията не можем да бъдем предозирани. Колкото пъти трябва да има избори – толкова. Няма как един политик да се притеснява да се яви на проверка. Друг въпрос е как се отразяват на дългосрочните цели на страната серия от краткосрочни правителства. Не мисля, че се отразяват добре. В крайна сметка обаче, ако суверенът е решил, че вотът му трябва да бъде зачетен още веднъж – това ще се случи. Нямам уплах от служебен кабинет“, пише vesti.bg.

Print Friendly, PDF & Email