05.12.2023

ГЕРБ-СДС и ДПС провалиха гласуванетона втория вот на недоверие срещу правителството

Или ще има евроатлантическо мнозинство, или ще има про-Путин мнозинство, което да управлява в България, заяви след заседанието на парламента лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски

ГЕРБ-СДС и ДПС не участваха в гласуването на втория вот на недоверие срещу кабинета „Денков“.

Депутатите от двете формации напуснаха пленарната зала, след като парламентът отхвърли законопроекта, с който се предлагаше отмяна на дерогацията на „Лукойл“.

Първият път в подкрепа на вота гласуваха 66 депутати, а против – 61.

След неуспешния опит депутатът от БСП Георги Свиленски предложи прегласуване и почивка от 15 минути. Такава беше дадена от председателя на парламента Росен Желязков.

След почивката последва проверка на кворума в залата. Регистрираха се само 64 от общо 240 народни представители.

Вотът бе внесен на 8 ноември от БСП, ИТН и „Възраждане“ заради „неспособността на кабинета да се справи със сигурността и отбраната на страната“.

Или ще има евроатлантическо мнозинство, или ще има про-Путин мнозинство, което да управлява в България. Ние няма да участваме такова, както видяхме колегите от ГЕРБ няма да участват. Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски след фарса с гласуването на вота на недоверие, за което при прегласуването нямаше кворум.

„Това е вечерта на знаците“, лаконичен беше Пеевски в своите коментари.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира провалилото се гласуване на вота на недоверие към правителството. При първия опит за гласуване ГЕРБ и ДПС напуснаха залата, след дадена почивка и опит за прегласуване в залата двете формации отново отсъстваха, а присъстващите партии, пък, не се регистрираха и гласуването отново се провали.

„Ходът на ГЕРБ и ДПС мога да коментирам така: с това, което направиха, те постигнаха две цели – спасиха кабинета и показаха, че извиват ръцете на партньорите си – ПП и ДБ“, посочи Нинова.

По думите й това, което се е случило вчера, е потвърждение на думите им, че „те са се събрали в тази сглобка заради интереси, пари, лакомия и порция от властта“.

„Конкретно ги препъна спорът им кой да застане във входа и изхода на енергетиката, кой да овладее паричните потоци там“, допълни тя.

Print Friendly, PDF & Email