19.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

ГЕРБ печели с 23,1%, ако изборите са днес

Второто място си оспорват БСП с 16,8% и „Продължаваме промяната“ с 15,9%, Слави отива на пета позиция с 10,4%, за президент фаворит е Румен Радев, сочи проучване на „Алфа Рисърч“
ГЕРБ печели изборите на 14 ноември, показват данните от социологическо проучване, проведено от агенция „Алфа Рисърч“ сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна. В следващия парламент се очаква да влязат 6 политически сили.
За партията на Бойко Борисов биха гласували 23.1% от твърдо решилите да отидат до избирателните секции. ГЕРБ продължават да са на устойчива дистанция пред останалите политически сили.
Оспорвана е битката за второ място между БСП (16.8%) и „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев (15.9%). Новият проект започна с летящ старт, но към момента при него се очертава по-скоро високо плато, отколкото експоненциален растеж. В полза на БСП играе високата мобилизация на избирателите й, но Ковид кризата и машинният вот могат да доведат до намаляване на този резултат. При „Продължаваме промяната“ е точно обратното. Решението на Конституционния съд по двойното гражданство на Кирил Петков също може да окаже влияние върху мотивацията на избирателите.
Сериозната и продължаваща ерозия на ИТН го извеждат от първа до четвърта или пета политическа сила. На старта на кампанията Демократична България (10.9%) е на символична преднина пред партията на Слави Трифонов (10.4%). И двете формации страдат сериозно от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри. Особено силен е сривът при ИТН, които само за месец спадат с нови 5 процентни пункта и така подкрепата за партията се стопява наполовина спрямо юлските избори. Демократична България също губи между една шеста и една пета от своите избиратели, привлечени от новия проект. Издигането обаче на собствена президентска кандидатура, както и по-силната й политическа идентичност, намаляват щетите от този процес.
С 9.3% от гласовете на сигурните, че ще гласуват на 14-ти ноември, ДПС е шестата партия, която със сигурност ще влезе в 47-то НС.
Няма сериозна статистическа вероятност някоя друга партия да прескочи 4%-та бариера. Ако тази тенденция се запази в хода на кампанията, това би означавало известно преразпределение на електоралните нагласи, но не и кардинална промяна в съотношението на силите.
Настоящият президент Румен Радев влиза в надпреварата с 42.6% от вота на твърдо решилите да гласуват.
На втора позиция се нарежда проф. Анастас Герджиков с 28.1%.
Лозан Панов събира начална подкрепа от 8.2%. Въпреки че оказва сплотяващ ефект върху Демократична България, поради симпатиите на около една четвърт нейните привърженици към Румен Радев, за момента той получава по-нисък от парламентарния й резултат. Възможно е неговата кандидатура да изиграе по-голяма роля в изборите за парламент, отколкото за президент, но той има потенциал и да увеличи своя вот.
Останалите известни претенденти получават между 1 и 3 на сто подкрепа.
Изследването е проведено в периода 4 – 10 октомври 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1123 пълнолетни граждани от цялата страна.

Print Friendly, PDF & Email