22.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

ГЕРБ е готова да подкрепи правителство и с друг мандат дори и на ПП

Ако не успее да състави кабинет, партия ГЕРБ е готова да подкрепи правителство и с друг мандат, включително и на „Продължаваме промяната“, в името на стабилността на държавата и при условие, че програмата му съвпада с приоритетите, заложени в програмата за управление на ГЕРБ, обяви пред БНТ Кирил Ананиев с уговорката, че ГЕРБ не би участвала в един Министерски съвет с „Продължаваме промяната“.
„Ако не се стигне дотам, че да създаде първата политическа сила правителство, тогава евентуално мандата минава на втората политическа сила. И ако тя наистина е готова в този труден момент да поеме отговорността да възстанови държавата в нормалния ѝ ритъм, защо да не го подкрепим“, заяви Ананиев.
Държавният бюджет за следващата година е най-важната тема, с която трябва да се захванат новите депутати в 48-ото Народно събрание. Обединяващото между всички партии мнение е, че бюджет трябва да има, дори и да няма кабинет, настоя той.
Ананиев допълни, че в петък парламентът ще изслуша служебния финансов министър Росица Велкова за изпълнението на бюджета за тази година и макрорамката за Бюжет 2023. Според него на базата на реалните данни, които изнесе Велкова ще започнат същинските разговори за план-сметката.
По думите му ГЕРБ ще настоява за балансиран бюджет, в който държавната подкрепа към хората и бизнеса да е таргетирана единствено към тези, които наистина имат нужда от помощ.
„Трябва да се управляват правилно публичните финанси и сме заложили в края на 4-годишния мандат да се върнем отново към Маастрихтските критерии. Не сме изоставили мерките за бизнеса и населението, защото знаем че тази зима и годината, която ни предстои, ще е много по-тежка от миналата година. Държавната подкрепа, обаче, трябва да е балансирана и разпределена във времето, така че да се върнем към устойчивостта на публичните финанси“, настоя Ананиев.
Бившият финансов министър упрекна ръководството на НАП, че не работи достатъчно за събирането на приходите в държавата. По негови сметки при толкова висока инфлация би трябвало в хазната да има още повече постъпления.

Print Friendly, PDF & Email