07.12.2023

В Шабла и Балчик кметовете и общинските съветници положиха клетва на тържествени заседания

Балчик

В Шабла и Балчик кметовете и общинските съветници положиха клетва на тържествени заседания
Шабла бе първата община в Добричка област, в която новата власт встъпи в длъжност. Вчера се проведе заседание на новоизбрания Общински съвет. В присъствието на областния управител Йорданка Костадинова, избраните кмет на община, общински съветници и кметове на кметства положиха клетва.Председателят на ОИК- Шабла, връчи удостоверенията на новите съветници и кметове.
Кмет на общината за трети мандат е Мариян Жечев. За председател на Общинския съвет бе избрана д-р Йорданка Стоева от коалиция „БСП за България”, която ще бъде на този пост за трети пореден мандат. За Стоева гласуваха 7 общински съветници. Другиата кандидатура Светла Николова от коалиция „ПП-ДБ” получи 3 гласа, една бюлетина беше невалидна. След полагането на клетвата и подписи, областният управител връчи на Мариян Жечев символите на местната власт – огърлие и ключа на общината Шабла. „Този вот говори много за оправданото доверие, което ни гласувахте преди четири години. Справили сме се, според мен, добре. Този вот обаче говори и за по-голямото доверие, което ни гласувахте сега. То е към всички нас, към общинските съветници, кметовете, администрацията, институциите към бюджетната сфера”, каза кметът Жечев.
На тържествено заседание вчера, в присъствието на областния управител на Добрич Йорданка Костадинова, кметът на Балчик Николай Ангелов, кметовете на населени места в общината и съветниците в Общинския съвет положиха клетва. Тържествената първа сесия на новия Общински съвет се проведе в залата на читалище „Паисий Хилендарски“.След полагането на клетвата и подписи, областният управител връчи на Николай Ангелов символите на местната власт – огърлие и ключа на община Балчик.
„Благодаря на хората, които отидоха до урните. Тази ниска избирателна активност не е добра нито за нас, които спечелихме изборите, нито за жителите на община Балик. Надявам се, че ще имаме един пълноценен и ползотворен мандат”, каза кметът Ангелов в своето приветствие към новите съветници и кметове на населени места. Накрая се обърна към служителите на общинската администрация: „Хайде вече на работа!“.
За председател на Общинския съвет имаше три предложения – Виктор Лучиянов (МК „ЗСАС“ (ЛЕВИЦАТА!) МК Левицата), Николай Колев (БСП за България) и Атанас Атанасов (Местна коалиция ВМРО (ГЕРБ, СДС). След тайно гласуване за председател беше избран Виктор Лучиянов. За Лучиянов гласуваха 12 съветници. Другите двама предложени за поста – Николай Колев (БСП за България) и Атанас Атанасов (Местна коалиция ВМРО (ГЕРБ, СДС), получиха съответно 3 и 4 гласа.Предстоят тържествени заседания и в другите общини в Добричка област. ИА „Добруджа”

Шабла

Print Friendly, PDF & Email