18.07.2024

В това десетилетие ще бъде открита тайната на човешкото стареене и лек срещу него

Векове наред учени от цял свят се опитват да разкрият тайната на човешкото биологично стареене като се надяват, че един ден ще успеят да го забавят. Сега академичните умове твърдят, че са само на една крачка от откритие, което ще промени живота – тайната за забавяне на човешкото стареене може да бъде разкрита през следващото десетилетие, пише Daily Mail .
Това изявление е на изследователи от университета в Кеймбридж. Те вярват, че „лечението“ и възстановяването на увредена ДНК може да се появи още през следващата година. През целия ни живот телата ни натрупват увреждания на ДНК. Това се случва, когато сме изложени на ултравиолетови лъчи, автомобилни и промишлени газове или дори когато консумираме прегоряла храна. Науката отдавна е стигнала до заключението, че възстановяването на ДНК предотвратява натрупването на генни мутации, което в крайна сметка води до болести и смърт в напреднала възраст.
Според съавтора на изследването Делфин Лори е настъпило „вълнуващо време за изследване на стареенето“. Тя и нейните колеги вярват, че през следващото десетилетие ще се появят методи против стареене при хората.
От изучаването на най-големите бозайници на Земята – китове и слонове става ясно, че те имат уникални гени, свързани с устойчивост на рак и възстановяване на увреждане на ДНК. Авторите на изследването вече са открили, че хората също имат ген p53, който е отговорен за устойчивостта към рак, но в човешкия организъм има много по-малко копия – само 2 спрямо 20 при слоновете. Например при слоновете смъртността от рак е около 4,8%, докато при смъртността е 11-25%.
Наблюдавайки животните, учените стигнали обаче до извода, че тайната на дълголетието не се крие в гените, които предпазват от рак, а в директното възстановяване на уврежданията на ДНК при гренландските китове, които могат да живеят повече от 200 години.
Новото изследване на учени от университета в Кеймбридж все още не е рецензирано, но вече е публикувано в предпечатен вариант. Екипът отбелязва, че вместо да убива ракови клетки, както прави p53, тялото на гренландския кит вероятно произвежда протеини, които възстановяват „повредите“ в ДНК нишките. Заключението на авторите е, че големите бозайници може наистина да са ключът към лечението на свързаните с възрастта заболявания, но „безсмъртните медузи“ пък са ключът към забавяне на процеса на стареене.
Безсмъртната медуза
Тurritopsis dohrnii са вид малки, биологично безсмъртни медузи. Срещат се по целия свят във води с умерена температура. Това е един от малкото известни случаи на живи същества, способни да се върнат напълно към полово незрял, колониален стадий, след като са достигнали полова зрялост като самотен индивид. Медузата активира своята „суперсила“, за да избегне хищници, позволявайки й да се върне назад в развитието си при опасност и след като тя е преминала да влезе отново в стадий на развитие, съответстващ на истинската й биологична възраст. Според изследователи, които са изследвали нейния геном, тази медуза е различна от другите, тъй като е „единствената, която поддържа високия си потенциал за подмладяване (до 100 процента) в постпродуктивни етапи, достигайки биологично безсмъртие“.
По материали от Списание 8

Print Friendly, PDF & Email