24.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

В събота шуменската Симфониета посреща гости от Южна Корея и Испания

В събота, 18 март Симфониета Шумен ще представи концерт с гости от Южна Корея и Испания. Концертът е от от 18:35 ч. в зала „проф. В. Вичева“.
Под диригентството на маестро Иван Илиев шуменската публика ще може да чуе изпълненията на сопраното Сукийонг Ким, цигуларката Юнхи Ким и кларинетиста Луис Лозано Кереда. В програмата ще бъдат изпълнени произведения от Моцарт, Бетовен, Щраус, Росини и др., както и корейската песен „Myliang Arirang“.
Сукийонг Ким завършва Baekseok Arts University в Южна Корея. Като колоратурен сопран тя поддържа широк репертоар от различни произведения, включващ както шедьоври от класическата музика, така и известни опери и мюзикъли. Сукийонг Ким участва в редица концерти в Испания и Южна Корея.
Юнхи Ким е родена през 1991 г. Започва да свири на цигулка на три годишна възраст, а една година по-късно е приета в класа на проф. Евгения Полачек във Виена, като най-младия ученик. От 2007 г. учи при проф. Герхард Шулц и завършва магистърска степен с отличие при проф. Елизабет Кропфич. Младата цигуларка участва в редица майсторски класове на изтъкнати цигулари и професори – Захар Брон, Пиер Амоял, Едуард Зинковски, Сашко Гаврилов, Хуберт Кройзамер.
Юнхи Ким е носител на множество награди от национални и международни конкурси в Австрия, Италия, Швейцария. Успешно се изявява като солист на филхармониите на Щутгарт, Байер, Сеул, Монте Карло, Кралската филхармония, Филхармонията „Джордж Енеску“, Берлинския симфоничен оркестър. Заедно с камерни ансамбли Юнхи Ким осъществява концертни турнета в Италия, Люксембург, Германия, Дания и Корея.
Луис Лозано Кереда започва да учи кларинет в Консерваторията на родния си град Алмерия на 8 годишна възраст при Хуан Хосе Наваро. Участва в майсторски класове на Йехуда Гилад, Херман Стефансон, Димитри Ашкенази, Антонио Салгуеро.
Луис Кереда свири в младежките оркестри на Алмерия и Андалусия. Като солист е изпълнявал квинтетите на Моцарт и Вебер, както и Концерт за кларинет № 1 от Оскар Наваро. Младият кларинетист е отличен с трета награда на първото издание на онлайн конкурса “In Music”, първи награди на осмото издание на конкурс за солисти “Manuel del Aguila” и на второто издание на международен музикален конкурс “Diesis-CMS.”

Print Friendly, PDF & Email