01.10.2023

В село Стефан Караджа и Царевец се подготвят за Трифон Зарезан

Денят на винарите и лозарите ще бъде отбелязан тържествено и в община Добричка. Кметът Соня Георгиева ще присъства на ритуала за зарязването на лозите в селата Стефан Караджа и Царевец.
В 10.00 часа в центъра на село Стефан Караджа ще бъде дадено началото на празничните събития. Преди да тръгнат с файтон към дома на Царя на виното Красимир Георгиев, по традиция лозарите ще бъдат почерпени от кметския наместник Николай Станчев с вино и ритуален хляб.
Народната традиция за Деня на плодородието, виното и веселието ще бъде спазена и в село Царевец, съобщи кметът Маргарита Стоянова. В 10.30 ч. в центъра на Царевец ще се съберат лозари, гости и жители на селото. Молитва за здраве и берекет ще прочете отец Миро. Колоритното шествие за зарязването на лозите ще бъде предвождано от писана каруца с буре. След вековния ритуал за плодородие, хоро ще се извие в центъра на Царевец. С конкурс за най-добър винар ще бъдат отличени най-сполучливите вина, сподели Маргарита Стоянова. И за да се спазят обичаите за Трифон Зарезан, тържеството ще завърши с празнична трапеза.

Print Friendly, PDF & Email