06.12.2023

В села в четири общини в Добричка област има необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес

Предстоят проверки в 20-ина села в областта
В четири от осемте общини в област Добрич ще се сформират комисии с представител на всяка община и служба „Гражданска регистрация и административно обслужване“ за извършване на проверка по Закона за гражданска регистрация във връзка с писмо на министър-председателя Николай Денков и доклад на министъра на регионалното развитие и благоустройството. В писмата си до тези общини изпълняващият функциите на областен управител Живко Желязков е определил и представител от областната администрация, който ще участва във всяка една от проверките по общини.
На своята страница Министерство на регионалното развитие и благоустройството оповести, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков е сезирал премиера за необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес в малки населени места преди местните избори, насрочени за 29 октомври 2023 г. след извършен анализ на подадените заявления за регистрация и искания за гласуване по настоящ адрес в малки населени места. Според публикувания документ на база проверка и анализ на ГД „Гражданска регистрация и административно обслужване“(ГРАО) става ясно, че в общо 343 населени места в страната, в които се избира кмет на кметство, има необичаен ръст на регистрациите по настоящ адрес и съответно на заявленията за гласуване по настоящ адрес. В оповестения на страницата на МРРБ списък има населени места от четири общини на територията на област Добрич – Балчик, Генерал Тошево, Добричка и Крушари.
„С най-голям голям брой увеличение на населението по настоящ адрес са селата община Добричка – Поп Григорово, Приморци, Росеново, Тянево, Богдан, Ведрина, Опанец, Черна, Одринци, Долина, Славеево, Владимирово, Смолница, Методиево, Стожер, както и Изворово – община Ген. Тошево, Добрево, Рогачево – община Балчик, Полк. Дяково – община Крушари”, уточни Ж. Желязков. „Срокове за проверките не могат да се поставят, защото не се знае колко имена ще бъдат проверени. Целта е да се установят евентуални несъответствия. За проверката има заповед от министър-председателя, ние сме длъжни да я изпълним. Дадени са колко души са с настоящ адрес, за да се проверят. При сигнали до кмета на общината проверките ще бъдат по места”, добави той. ДТ

Print Friendly, PDF & Email