01.03.2024

В секционни избирателни комисии в Добрич откриха отпечатани бюлетини без номер

Още преди обяд в секционните избирателни комисии в Добрич се известяваше на членовете им да внимават, защото „в кочаните имало бели листи”. В началото не беше ясно за какво точно става дума. Оказа се, че става дума за отпечатани бюлетини без номер.
„Вероятно грешката е фабрична при отпечатването”, допусна председателят на Общинската избирателна комисия в Добрич Цонка Велкова. „Това не са бели листи. Бюлетините имат всички атрибути, но нямат номера”, уточни тя. Велкова съобщи, че в рамките на изборния ден има няколко такива сигнала и от секционни избирателни комисии, и от избиратели в Добрич. „Направихме своевременно запитване до ЦИК, получиха се указания, които изпратихме на секционните избирателни комисии”, добави тя..
„СИК следва да изготви протокол, в който да се отрази броят на установените бюлетини без фабрични номера. Секционната избирателна комисия да отдели тези бюлетини и да ги опакова в отделен пакет с надпис „Бюлетини без фабрични номера“.Когато, след приключване на гласуването, се установи, че е гласувано с такива бюлетини, СИК отчита гласа в тази бюлетина като ДЕЙСТВИТЕЛЕН по правилата за действителни гласове”, се казва в решението на ЦИК. Подобни сигнали за техническа грешка при отпечатването на бюлетините са изпратени и от други общински избирателни комисии в страната. ДТ

Print Friendly, PDF & Email