27.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

В пандемията: Цените на таксиметровите услуги се запазват в Шумен

Според таксиметровия шеф Иво Кулев правителствената програма 60/40 е неприложима в бранша

Въпреки намалелия поток от клиенти няма да се повишава цената на таксиметровите, увери пред Телевизия „Шумен“ Иво Кулев, собственик на водеща таксиметрова фирма в Шумен. Той е зам.председател на Националния съюз на превозвачите.
„Няма как в условията на пандемия и при това занижено търсене на услугата да променяме цената. Обикновено ни търсят хора, които имат нужда да пътуват. Това са хора, които са на санитарния минимум“, сподели той. Става дума за хора, които няма с какво да обезпечат семейството си. И все още имат възможност да работят със „средни нива на заплащане“.
Кулев оценява като подадена ръка намаляването на общинския данък за услугата, което обаче не е съвсем правомерно. Мотивите за това твърдение – на софиянци били опростени 800 лева. А в Шумен от 400 само на 300. Във Варна също разликата била голяма, от положението в Шумен.
Той смята че при добри преговори с местната администрация можело да се постигне нещо по-добро като облекчение.
В момента ръководствата на таксиметрови фирми нямали основание да променят цените на услугите.Той не споделя мнението, тъй като потреблението е спаднало трябва да се повишат цените, за да бъдат набавени предишните доходи.
Кулев обяви, че е против масовите изстъпления и панаирите по площадите. Това било по-скоро революция, а не протест.
„Въпросите се решават на маса, от експерти. От умни хора. Нищо не се постига с крясъци и викове.“, категоричен бе таксметровият началник.
534 са такситата в Шумен по последни данни от компаниите.
Към настоящия момент имало такива, които не работят, за да не се заразят, въпреки противоепидемичните мерки. Повече от 10 месеца водачите останали в къщи и продължавали престоя.
На шофьорите било препоръчано още преди Нова година да си закупят не маски, а шлемове, които подобряват защитата на шофьора и на клиента.
Не се знаело даже и от научни кадри дали вирусът го няма в самото такси, например когато един слиза, а друг се качва. И това дали няма да предизвика някакви дихателни последствия от предаването на вируса в малкото пространство.
„Деликатен момент“, смята Кулев.
Взети били всички предпазни мерки за бранша – маски, дезинфектанти, шлемове, ръкавици. Същевременно и дезинфекцията на автомобилите била на ниво.
„Спазваме мерките на сто процента, каквито са предписанията в Закона“, твърди шефът.
Като абсурд той определя плащането на данък преди водачът да е работил. Сравнява го с плащането на пържола преди да е сервирана.
Според него някои от икономическите мерки от правителството още преди пандемията дават резултати.
Но това се отразявало повече на големите предприятия. В таксиметровия бранш обаче, не толкова.
Много от водачите се възползвали от безлихвените заеми, разсрочването на кредити.
Но програмата 60/40 била неприложима, тъй като шофьорите са самоосигуряващи.

Print Friendly, PDF & Email