28.05.2024

В област Добрич 184 са кандидатите за депутати в избора на 9 юни на Народно събрание


31 партии и коалиции са се регистрирали в Районната избирателна комисия

Вчера приключи срокът за регистриране на листите с кандидати за депутати в РИК-Добрич, за предстоящите на 9 юни предсрочни парламентарни избори.
Партиите и коалициите, които регистрираха листи в Районната избирателна комисия /РИК/, са 31. Кандидатите за народните представители от област Добрич са 184.
„Партиите са 20, 11 са коалициите за участие в парламентарните избори. В РИК се регистрират само кандидатите за народни представители. В ЦИК се регистрират листите за Европейския парламент”, каза председателят на РИК-Добрич, Цонка Велкова.
„В РИК предстои назначаването на съставите на секционните избирателни комисии /СИК/ и регистрация на застъпниците на кандидатските листи.Днес изтича срокът, в който кметовете трябва да представят предложенията за съставите на СИК след консултациите, ако политическите сили са постигнали съгласие.По моя информация, във всички общини в област Добрич е постигнато съгласисие при консултациите. Срокът за назначаване на СИК е до 14 май”, добави Велкова.
„Нека избирателите да проверят преди изборите дали са вписани и в двата списъка за избори. При избора за членове на Европейския парламент действа изискването за уседналост, т.е. лицето да има и постоянен, и настоящ адрес в Рупублика България към 9 март 2024 г. или да имат постоянен адерес в България и настоащ адрес в държава, член на Европейския съюз, пак към 9 март 2024 г.”, на това наблегна Велкова и помоли избирателите да свършат тази работа. „Нека гражданите, които мислят, че отговарят на тези изисквания, сега е моментът да се обърнат към общинските администрации ва включването им в избирателните списъци.Нека в деня на изборите, както беше и на местните, да не създаваме излишно напрежение. Тече срок и за избирателите, които желаят да гласуват по настоящ адрес, или избиратели, които са с трайни увреждания и не могат да гласуват в изборно помещение, да заявят желанието си за подвижна избирателна кутия. Срокът е 25 май”, обясни Велкова. ДТ

Print Friendly, PDF & Email