20.04.2024

В област Добрич има над 100 000 пчелни семейства, колко точно са сега не е ясноМасово се продават пчелини в региона

„Със смесени чувста ще отида днес на специализираното изложение „Пчеломания”, организирано от „Добрички панаир”ЕАД в спортния комплек „Простор” от 28 до 30 март”, каза Галин Георгиев, председател на дружество „Пчела Добрич 1946”. „Пчеларството е и поминък, и традиция. В последните години ниската изкупна цена на меда буквално отказва от занаята и потомствени пчелари, и млади. От две години произведеният мед от пчеларите не е продаден. Изкупната цена на кг мед в момента е 3,80 лв за кг. Преди две години изкупната цена беше 5,80 – 6 лв да кг. Друг проблем е, че няма търсене на меда. Преработвателите успяват да си покриват нуждите от евтин вносен мед”, обяснява Георгиев.
„От около месец вече е започнала работата по пчелините. При първото затопляне пчелите започнаха да развиват семействата. В момента пчеларите извършваме най-активните дейности – преглеждаме основно семействата, кошерите и други”, добавя той.„Тази зима не беше студена и в пчелните семейства не отчитаме особена смъртност. Това, което ни притеснява, през идващия сезон е липсата на влага. На пчелите ще им бъде трудно да събират нектар. Нямаме сигурност да направим инвестиции, като няма гаранция за добиви”, каза още Георгиев.
Трудно му е да определи колко са пчелните семейства в Добричка област, защото всеки ден имало обяви за продажба на пчелини. „Има над 100 000 пчелни семейства в област Добрич, на второ място сме след област Плевен.В България регистрираните пчелни семейства са над 800 000. Много от пчеларите в Добричко все още не са се пререгистрирали като земеделски производители.Кампанията за пререгистрация е до края на май. След това ще имаме актуални данни”, заяви Георгиев. ДТ

Print Friendly, PDF & Email