18.06.2024

В нова измама изпращат писма със заплахи и искане на пари от името на бивш полицейски шеф

Името на Явор Колев, бивш директор на „Киберпрестъпност“, беше посочено в e-mail с прикачен документ, в който се твърди, че получателят подлежи на голям размер глоба
Името на Явор Колев, бивш директор на „Киберпрестъпност“, беше посочено в e-mail с прикачен документ, в който се твърди, че получателят подлежи на голям размер глоба. Колев посочи, че писмото остава впечатлението, че този документ е официален. „Това са реквизити, които целят да остават впечатление у потребителя, че това е истинско писмо, да го накарат да осъществи контакт с измамниците и да преведе сумата над 10 хил. лв. Когато потребителят започне на проверява логата или моето име ще види, че аз съм бивш шеф, но се създава впечатлението, че това е истински документ“, каза Колев по NOVA NEWS.
Той подчерта, че потребителите трябва да бъдат много внимателни. „Правоохранителната система не използва за такъв тип деяние административни наказания. Това е криминализирано в НК и е престъпление по смисъла на кодекса“, допълни експертът.
Колев поясни, че това са организирани престъпни групи от африкански държави като Нигерия, Гана, до които трудно може правоохранителната система на България и на ЕС да достигне. Той предупреди, че трябва да сме много внимателни в интернет пространството. Колев допълни, че Изкуственият интелект се използва, за да бъдат измамите по-достоверни.
Колев предупреди, че трябва да се следи от какъв източник е e-mail-а. Експертът акцентира и на измамите в социалните мрежи.
По думите му трябва да имаме антивирусни програми, сложни пароли, които да сменяме често, за да не станем жертва на киберпрестъпление.

Print Friendly, PDF & Email