15.07.2024

В неделя ще гласуваме с машини в около 5900 секции в страната

На балотажа идната неделя ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони

Малко над 2,731 млн. българи са гласували в неделя на първия тур на кметските избори. Това прави около 44% от имащите право на глас, съобщиха от ЦИК. Малко над 412 хиляди пък са недействителните бюлетини.

На предстоящия балотаж в около 5900 секции в страната ще се гласува с машини, съобщи Росица Матева, говорител на комисията. „Всички работим така, че да се случи машинното гласуване, предстои и довереното изграждане на изходния код“, подчерта тя.

Около 7250 са секциите, които са разкрити за втория тур, като бройката не е окончателна заради местата за гласуване, които ще бъдат образувани в болници и специализираните заведения 48 часа преди изборния ден.

На балотажа идната неделя ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. А в четири кметства балотажът ще бъде между трима кандидати, тъй като вторият и третият са с равен брой гласове.

Малко над 6.3 млн. българи имат право да гласуват на втория тур на местните избори.

„В село Малорд безспорно има нарушения. Дали е престъпление или не е работа на компетентните органи. Но не смятам, че случилото се в една секция дава повод се обявят за недействителни изборите“, коментира още Росица Матева.

Print Friendly, PDF & Email