05.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

В местността „Текето” край манастира „Свети пророк Илия“ тази година ще се проведе традиционният регионален фолклорен събор

На 31 юли в местността „Текето” край манастира „Свети  пророк Илия“ ще се проведе двадесет и четвъртото издание на регионалния фолклорен събор „Текето 2021“ след прекъсване през м.г. заради пандемията от Ковид – съобщават от община Крушари. Надпяванията и надиграванията събират в дните около Илинден певчески групи, танцови състави, индивидуални изпълнители  певци и свирачи от цяла Североизточна България.
Община Крушари кани всички пазители и изпълнители на традиционен български фолклор да се включат в празника на песента и танца. Регионалният събор е с конкурсен характер, като изпълненията на групите и индивидуалните участници ще се оценяват от професионално жури. Най-добре представилите се състави и участници ще бъдат отличени с грамоти, статуетки и предметни и парични награди. Предвидена е и специална награда на кмета на община Крушари за колектив  с принос в съхранението и популяризирането на българския фолклор.
Тазгодишното издание ще се реализира съвместно с местната инициативна група „Тервел – Крушари“, като част от Празник на местната инициатива Тервел – Крушари – „Палитра от традиции и европейско бъдеще“.
След приключване на конкурсната програма, гостите на събора ще се насладят и забавляват с фолклорна програма на гост-изпълнителя Нелина.
Предварително обявеното начало на събора е 13 часа, но при получаване на по-голям брой заявки организаторите си запазват правото да променят началния час. Всички участници ще бъдат уведомени лично в случай на промени.
Заявки за участие могат да се подават на електронните адрес на община Крушари и народното читалище в село Крушари, по пощата или на телефона на общинска администрация. Такса за участие не се събира, няма ограничения във възрастовия състав на участниците.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email