18.06.2024

В Исландия изригна вулкан, българските властипредупреждават, че там има извънредно положение

Към момента няма данни за нарушения на местните и международните самолетни полети от летище „Кефлавик“

От посолството на България в Норвегия предупреждават българските граждани, които ще пътуват или се намират в Исландия да се съобразят с указанията на властите след вулканичното изригване близо до югозападното градче Гриндaвик.

От посолството съобщават, че вулканът в района на град Гриндавик на полуостров Рейкянес, на 60 км югозападно от столицата Рейкявик, вчера сутринта е изригнал за втори път.

Властите обявиха извънредно положение, като Гриндавик бе превантивно евакуиран преди изригването. Към момента няма данни за нарушения на местните и международните самолетни полети от летище „Кефлавик“.

Исландските власти обръщат внимание, че районът на изригването е опасен, като гражданите се призовават да не се се доближават до него. Препоръчва се да се информират за обстановката, а при пътуване да следят информацията на авиокомпаниите и на летище „Кефлавик“, включително на сайта на летището.

При необходимост от съдействие българските граждани в Исландия могат да се обръщат към българското посолство в Осло, Кралство Норвегия, на телефона за неотложни случаи: +47 480 89 793. Сигнали може да се подават и на имейл: embassy.oslo@mfa.bg

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Република България няма дипломатическо или консулско представителство на територията на Исландия. Посолството на България в Осло, Норвегия е акредитирано и за Исландия и българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Исландия, могат да се обръщат към него.

Print Friendly, PDF & Email