07.12.2023

В Добруджа сухата почва чупи дискови брани, но производителите са на полето и сеят пшеница

Повечето от коперациите в Добричка област вече са засели
„Повечето от 60-те кооперации в Добричка област приключиха със сеитбата на пшеницата. Семето е вкарано в земята, вече чакаме дъжд. Чупят се дисковите брани на машините заради сухата почва на полето, но трябва да се сее, оптималният срок е краят на октомври-началото на ноември. Хората работят, купуват нови части, просто трябва да се засее. Там, където е много сухо, площите се дискуват два пъти. Това оскъпява процеса на производството на пшеницата. Но, така или иначе, почвата трябва да бъде подготвена в такова състояние, в което семената да влязат нормално. После следва валиране. И чакаме да завали дъжд”, каза Кирил Комитов, председател на областния съюз на кооперациите „Добруджа”. Около 40 % от площите на кооперациите се сеят с пшеница, няма засети повече площи с културата, добави той.
„Следващата седмица вероятно масово ще почне да се сее пшеница в Добричка област. Причината са високите температури и сушата, които пречат на качествената обработка на площите. Има места в региона, където не е валяло вече 6-7 месеца”, прогнозира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите..Най-често сухата почва чупи дисковете на сеялките, оплакват се производителите. „Има пазар на пшеницата, тя е борсова стока. Проблемът е, че цените са доста по-ниски от тези, които се предлагаха в началото на жътвата”, добави Жекова.
„Дългата суша връща ситуацията около тазгодишната сеитба на пшеница в Добричка област към 2019-2020 г, когато и есента, и пролетта бяха без никакви валежи Оптималният срок за сеитбата на културата е 25 остомври, но производителите не го спазват. Те забавят сеитбата. Причината е много ясна – площите за сеитба не могат да се подготвят качествено заради сушата. Не е нещо опасно, тъй като повечето от сортовете, които използват производителите, не са фоточувствителни. Това означава, че и по-късно да покълнат посевите, през пролетта имат възможност да продължат да братят”, каза проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт-Ген.Тошево. „За пшеницата, закъснялата сеитба не е проблем, миналата година в Добричка област кампанията беше след 15 ноември. Добивите тази година не са толкова лоши, въпреки че не можахме да постигнем производство от 1 тон зърно в региона”, добави проф. Киряков.
В Добричка област обикновено се сеят около 1,2 млн. дка с пшеница. „Производителите, като видяха ниските добиви от слънчоглед и царевица тази година, се ориентираха повече към пшеницата. Но към момента има известно въздържане”, каза още специалистът. „Изборът на културата за сеитба е малко нож с 2 остриета. Да кажем, че през декември и януари има дъжд и сняг, може отново напролет да се тръгне към сеитба на царевица и слънчоглед. Но, ако пролетта е суха, как ще се развиват растенията. Всичко зависи от времето, нужни са дъжд и сняг”, обобщи проф. Киряков.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email