08.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

В Добричка област цели семейства се заразяват с коронавирус

Тенденцията за нарастване на регистрираните случаи на коронавирус в Добричка област следва тази в страната, но с около 2 седмици закъснение – каза директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Светла Ангелова. Според данните от единния информационен портал, за 7 април регистрираните случаи в региона са 101, за 8 април – 113.
„В момента няма „организирани”огнища на инфекцията, по-скоро се наблюдава заразяване на цели семейства. Вероятно причината е в подценяването или неспазването на противоепидемичните мерки. Никой не може да контролира дали не се посрещат на гости едно или две семейства, което вече прави около 10-ина души” – добавя д-р Ангелова. Темпът на нарастване на заболяемостта за Добричка област е под 10 процента.
Няма особена активност и при желаещите да се ваксинират. В Добричка област има отворени 11 имунизационни кабинета, от които 5 са в град Добрич. В тях става ваксинацията на регистриралите се електронно. Отворена е и четвъртата фаза от Националния имунизационен план – за възрастни над 65 години. Указанията на РЗИ са тези граждани да се ползват с предимство в имунизационните кабинети. В тях има от ваксини на „Пфайзер/Байонтех”, „Модерна” – в по-малки количества, и от „АстраЗенека”, като допълнителните указания са тази ваксина да не се ползва при жени под 60 г. „Този месец очакваме по-големи количества ваксини, които ще разпределим и на общопрактикуващите лекари” – каза още д-р Ангелова. ДТ

Print Friendly, PDF & Email