01.10.2023

В деня на независимостта на Украйна: Байдън обяви, че САЩ дават 3 млрд. долара военна помощ на Киев, Германия 500 млн. евро

Помощта, обявена в Деня на независимостта на Киев, идва в момент, когато американски власти предупреждават, че изглежда Русия планира да започне нови атаки срещу гражданската инфраструктура на Украйна
Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза Деня на независимостта на Украйна в сряда, като обяви, че предоставя военна помощ за 2,98 млрд. долара – най-големият пакет от военна помощ на Вашингтон за Киев след началото на руската инвазия преди шест месеца, съобщава Ройтерс.
Помощта, обявена в Деня на независимостта на Киев, идва в момент, когато американски власти предупреждават, че изглежда Русия планира да започне нови атаки срещу гражданската инфраструктура на Украйна и правителствените съоръжения през следващите дни.
„Съединените американски щати се ангажират да подкрепят народа на Украйна, тъй като той продължава да се бори за защита на своя суверенитет“, посочи Байдън в специално изявление във връзка с новия пакет военна помощ, отбелязвайки „горчиво-сладката“ годишнина на независимостта на Киев от доминираната от Русия съветска власт преди 31 години.
Помощта от приблизително 2,98 милиарда долара „ще позволи на Украйна да придобие системи за противовъздушна отбрана, артилерийски системи и боеприпаси, безпилотни летателни системи и радари, за да гарантира, че може да продължи да се защитава в дългосрочен план“, каза той.
С новия пакет, с който се ангажираха Съединените щати, общата американска военна помощ за Украйна достигна приблизително 10,6 милиарда долара от началото на управлението на Байдън през януари 2021 г. От 2014 г. насам САЩ са предоставили повече от 12,6 милиарда долара помощ за сигурността на Украйна.
Новият пакет използва средства от Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), одобрена от Конгреса, за да се позволи на администрацията на Байдън да набавя оръжия от индустрията, вместо да взема оръжия от съществуващите оръжейни запаси в САЩ. Очаква се обаче да отнеме няколко месеца, преди новото въоръжение да пристигне на бойното поле.
САЩ обявиха миналата седмица, че ще предоставят на Украйна оръжия, които могат да й помогнат да организира контранастъпление срещу руските сили в южната част на страната. Този пакет от помощ включваше артилерия, както и оборудване с противоминни, ракетни и противоброневи способности.
По-рано в сряда правителствата на Обединеното кралство и Норвегия също обявиха нова военна помощ за Украйна под формата на микро дронове на стойност 9,3 милиона долара.
Откакто руските сили нахлуха в Украйна на 24 февруари, конфликтът се превърна във война на изтощение, която се води предимно в източната и южната част на страната, напомня Ройтерс.
Германският канцлер Олаф Шолц увери вчера Украйна, че страната му ще я подкрепя срещу руската инвазия толкова време, колкото е необходимо, предаде Франс прес.
„Германия стои твърдо на страната на Украйна, днес и толкова време, колкото Украйна ще има нужда от нашата подкрепа“, каза Шолц във видеопослание, което публикува в акаунта си в Twitter по случай националния празник на страната, нападната от съседна Русия.
„Ние ще продължаваме да доставяме оръжия… да обучаваме украинските войници (да си служат) с най-доброто европейско оборудване“, обеща той.
Във вторник Германия обяви, че ще достави още оръжия на Украйна, част от които – догодина. Те ще бъдат на стойност 500 милиона евро.
Сред планираните доставки са три системи за противовъздушна отбрана ИРИС-Т, бронирани ремонтно-евакуационни машини, ракетни установки, муниции и противодронно оборудване, посочва АФП.
„Ще продължим да прилагаме нашите санкции (срещу Русия), ще предоставяме финансова подкрепа на Украйна и ще помогнем за възстановяването на разрушените градове и села“, обеща още германският канцлер.

Print Friendly, PDF & Email