15.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

В болница „Лозенец“ правели неправомерни трансплантации

Има съмнения, 14 криминални присаждания на бъбреци, бившата Правителствена болница е източвала НЗОК

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров освобождава съвета на директорите на болница „Лозенец“ заради нарушения. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет вчера. Проверки са установили нарушения, свързани с източване на Здравната каса и неправомерни трансплантации на бъбрек.

„В болница „Лозенец“ е извършена проверка след журналистическо разследване. Резултатите показват, че болницата за ноември е отчела над 60 пациенти, като лекувани там, които всъщност не са лекувани. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, обяснявайки взимането им като техническа грешка.

„Аз повиках изпълнителния директор на болницата, поисках обяснение от него. Това, което ми обясни за техническата грешка, за мен няма как да има 60 технически грешки. Това са случаи, които ежедневно са регистрирани в електронната система на НЗОК. Това не е направено еднократно. За всеки случай има издадено направление за хоспитализация. Уредите са получени в болницата и тогава, когато е издадена заповедта за проверка, са върнати с обяснението за техническа грешка. За мен това не е техническа грешка. Това се нарича източване на Здравната каса. За мен това е абсолютно недопустимо“, обясни др Стойчо Кацаров.

Той е поискал и справка за финансовото състояние на болницата:

„Броят на заетите легла през цялата изминала година е бил 23%. Тоест от 10 легла 8 са били свободни. Средно 8 са били свободни през цялото време. Това е основната причина за отрицателния финансов резултат. Отчитането на пациенти, без да е извършена дейност, лошият финансов резултат е достатъчно, за да се предприемат административни мерки по отношение на управлението на болницата“.

НЗОК е сезирала прокуратурата, тъй като е имало и подправени подписи. Тя е извършила анкета на част от пациентите, които са били отчетени неправомерно. Те са потвърдили, че не са лежали в болницата в този период, посочи още служебният министър.

Проверката е установила и вероятна схема за трафик на органи. Министърът посочи, че в периода 2019 – 2021 г. до 27 април в болница „Лозенец“ са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, които са били незаконни.

„Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Рецепиентите са чичовци и лели от Израел, Япония, Германия, Ливан. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си. Законът не позволява донороство, освен ако няма пряка родствена връзка между донор и рецепиент“, обясни здравният министър.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ има процедура за проверка, когато има съмнения, че хората не са роднини. Това е криминално престъпление, допълни той. „Тя е извършвала проверки и е получавала информация от съответните държави на рецепиентите от Израел, че това са фалшиви самоличности, че това не са техни граждани. Тези документи са постъпили в Министерство на здравеопазването, но не е имало реакция по този въпрос. Цялата тази документация, след като я съберем и комплектоваме, още днес ще я представим на МВР за по-нататъчни проверки“, каза още Кацаров.

При извършена трансплантация през април от трупен донор пък е регистрирано „пререждане“. Вместо да бъде трансплантиран първият в списъка, неговото място е заел четвъртият, който е заемал много висок пост в държавна администрация.

„При обявяването на ситуацията се прави анализ на генотипа на донора и на базата на него от листата на чакащите по автоматична процедура се прави пресявка. На нейна база се посочва първия от тях, на когото да бъде направена трансплантацията. Това нещо е направено от „Медицински надзор“. В списъка има трима души. Първият е трябвало да бъде трансплантиран във ВМА. Вместо това, след телефонно обаждане, е трансплантиран четвъртият. Статусът му на спешност е обявен на следващия ден. Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация“, разкри Кацаров, но не уточни кой е той.

След всички тези разкрития за злоупотреби, Кацаров е взел решение да освободи ръководството на болница „Лозенец“ от четвъртък. Сменя се и директорът на „Медицински надзор”.

Print Friendly, PDF & Email