24.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

В болницата в Добрич ръководството и КТ „Подкрепа” подписаха колективен трудов договор

С него заплатите се увеличават с около 40 процента
В многопрофилната болница за активно лечение в Добрич след повече от четири месеца на преговори е подписано споразумение за колективен трудов договор (КТД) между ръководството и синдикалната организация на КТ „Подкрепа” в здравното заведение, съобщиха директорът д-р Георги Желязков и д-р Любомир Божков, председател на „Подкрепа”. Основните заплати на всички служители са увеличени между 37 и 40%.
„Това не достига нивата на заплатите в отраслевия колективен трудов договор, но е необходим компромис”, добави д-р Божков.
Според новия КТД от 1 ноември основната заплата на лекарите от 1025 лв. става 1430 лв., на медицинските сестри от 820 лв. – 1125 лв., за лекарите-специализанти от 930 лв. – 1310 лв. и за санитарите повишението е от 710 лв. на 920 лв.
В преговорите за нов КТД в болницата остана само КТ „Подкрепа“, след напускането на Синдиката на българските медицински специалисти /СБМС/ и Автономната работническа конфедерация. От 14 октомври СБМС обяви предупредителни стачни действия с искане основните заплати да достигнат нивата в отрасловия КТД, подписан на национално ниво -1500 лв. основна заплата за медицинските специалисти. Те продължават по един час на ден, подкрепени от другата синдикална организация.С КТД се определят основните заплати на медиците, отпуските и допълнителните ставки, които те получават.
„Икономическата ситуация в страната не е никак лека. Аз напълно разбирам колегите в желанието им за стачни действия, разбирам исканията им. Но ние не можем да постигнем всичко, което те желаят. Въпреки това направихме компромисен вариант, според финансовото ни състояние“, заяви д-р Георги Желязков, изпълнителен. директор на болницата. Той заяви още, че няма да допусне лечебното заведение да изпадне във финансова несъстоятелност.
Д-р Желязков припомни, че от 1 август възнагражденията бяха вдигнати с 25% с увеличението на клиничните пътеки. „Синдикатите не бяха съгласни с процента, но за съжаление изходното ниво не е никак високо, въпреки че 25% не са малко. Много е трудно за едно дружество да направи такова увеличение. Въпреки това достигнахме до решението да пренасочим една немалка сума от допълнителните възнаграждения и да ги влеем в потока на основните заплати. Да, това не са стойностите по отрасловия КТД, но това са възможностите на една областна болница. Смея да твърдя, че това са параметри, които немного болници са успели да постигнат“, посочи още д-р Желязков.
Изпратено е писмо до Националния институт за помирение и арбитраж за свикване на арбитражна комисия, обясни Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти. В рамките на три дни в Добрич трябва да бъде изпратен арбитраж, като за това не е необходимо одобрението на директора на болницата, подчерта Илиева. Задачата на тази комисия ще е да се определят механизмите на провеждането на ефективната стачка, без това да попречи на нормалното функциониране на лечебното заведение. „Ако продължат стачните действия, ще направя всичко възможно това да не наруши работата на болницата и лечението на пациентите”, заяви д-р Желяков. За 26 октомври е насрочена среща на ръководството на болницата със стачния комитет на двете синдикални организации, които напуснаха преговорите за КТД и провеждат едночасови стачни действия от 14 октомври.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email