27.09.2023

В близките днди президентът ще реши кога да връчи първия мандат за правителство

В следващите дни президентът ще реши кога ще връчи първия мандат. Това е изключително и само негово право. Това коментира пред журналисти в Първомай вчера вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея месец след изборите няма съществени резултати по отношение на преговорите между политическите сили.

Следим много внимателно и анализираме цялата ситуация, опитваме се да следим и преговорите между политическите партии, особено между първите две коалиции, доколкото тези срещи са публични, посочи Йотова. По думите ѝ се дават много разнопосочни сигнали, „което ме изпълва с много голяма тревога и несигурност, така, както и, предполагам, всички български граждани“. Пред нас, българските граждани, се говори много за управленски програми, за приоритети, а сякаш темата за разпределението, постовете, влиянието и ресурсите на бъдещото управление определено занимава повече преговарящите, отколкото онова, което всички ние очакваме, отбеляза вицепрезидентът.

По отношение на проектобюджета Йотова коментира, че е спокойна дотолкова, че служебният кабинет е подготвил всичко, за да може следващото редовно правителство и мнозинството в парламента да има на какво да стъпи. По думите ѝ народните представители могат да променят всичко в тази основа на бюджета.

Важното е да няма наддаване, както имаше голяма заплаха за това преди втори април, за да може този бюджет да бъде реалистичен и да не доведе до фалита, а до стабилизирането на държавата, каза още Йотова.

Тя призова депутатите към повече отговорност. С или без правителство, всички чакаме този бюджет и не само защото формалните срокове изтичат съвсем скоро, а защото от общините до най-обикновените хора имаме нужда от това да направим живота си предвидим, да направим плановете си, бизнесът да разчете своите срокове, хората да са сигурни в доходите си и за това, че ще могат да плащат сметките си, отбеляза вицепрезидентът.

Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства в Първомай на празника на града. На площада пред читалище „Св. св. Кирил и Методий“ тя участва в запалването на традиционния огън, с който се дава начало на 50-тите Майски културни тържества „Първомай 2023“.

Кметът на Първомай Николай Митков връчи на вицепрезидента Почетния знак на града.

Print Friendly, PDF & Email