07.12.2023

Външно министерство препоръча на българите в Израел да се регистрират в посолството

Във връзка с продължаващата напрегната ситуация в Израел МВнР отправя препоръка към българските граждани, намиращи се в страната, да се регистрират в българското посолство в Тел Авив, като за целта предоставят паспортни данни, място на домуване, статут и телефон за връзка на един от следните електронни адреси: Consulate.Telaviv@mfa.bg и Embassy.Telaviv@mfa.bg .Това съобщи пресцентърът на МВнР.

МВнР и посолството в Тел Авив следят внимателно ситуацията на място и координирано с останалите държави членки на Европейския съюз ще предприемат действия при решение за евентуална евакуация, каквото към момента няма, се посочва в съобщението.

И още: Ситуацията е изключително динамична и българските граждани следва да се придържат стриктно към инструкциите на местните власти, като при въпроси, могат да се обръщат към посолството на редовните и спешните телефони, обявени публично.

Посолството в Тел Авив непрекъснато актуализира база данни, в която се записват две групи наши сънародници:

– първата са български граждани, краткосрочно пребиваващи в Израел, и изпаднали в трудна ситуация без да могат да се приберат в България, поради отменени полети. Това са и гражданите, които се възползваха, по обективни причини, с предимство от организираните от българското правителство полети;

и втора група – това са постоянно пребиваващи в Израел български граждани, повечето от които с двойно гражданство. Тяхната бройка също е динамична. За тази група граждани към момента държавата не предвижда конкретни действия, насочени към организиране на напускането на Израел.

Причината е, че за момента, както ние, така и останалите държави-членки не планират евакуация от Израел в пълния смисъл на думата. Следва да се отбележи също, че повечето европейски държави не организират и специални полети за своите сънародници в Израел, тъй като редовни полети продължават да се изпълняват, посочват от МВнР.

Възможностите за чуждите граждани, в т.ч. българските, да напуснат Израел към днешна дата са чрез авиокомпаниите, продължаващи да изпълняват полети от международно летище „Бен Гурион“ в Тел Авив и чрез използване на морска връзка от пристанище Хайфа.

ГКПП Аленби с Йордания от тази сутрин е затворено.

Разбираме трудната ситуация, в която се намират сънародниците ни в Израел, и искаме да ги уверим, че държавата, в лицето на МВнР и посолството в Тел Авив, предприемат необходимото, за да окажат съдействие на българските граждани в нужда в съответствие с нуждите и възможностите, пишат още от Министерството на външните работи.

От ведомството припомнят, че мисията има два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно.

+ 972 54 764 0089

+ 972 54 595 4379

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на Consulate.TelAviv@mfa.bg , както и на Ситуационния център в МВнР на

имейл: crisis@mfa.bg

тел: +359 2 948 24 04, +359 2 971 38 56

Print Friendly, PDF & Email