14.04.2024

Възстановки на кметски кабинет, гостна, хотелска стая, сладкарница предлага изложбата „Някога  в Добрич“

За поредна година  Регионалният исторически музей /РИМ/ в Добрич ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите“, чието начало в България е поставено през 2005 г.  Проявите, посветени на културното събитие, ще започнат в събота в 10 часа във Възрожденското училище с публична лекция на тема „Добрич в миналото“, с която музейните специалисти Десислава Христова и Цветан Сашев ще  представят различни периоди от развитието на града. Основен акцент в празничната програма е изложбата „Някога  в Добрич“, която ще бъде открита в 17 ч. в музея в градския парк. Тя проследява важни етапи от развитието на стопанския, културния и просветния живот в периода от Освобождението до 40-те години на ХХ век. Чрез богат документален, архивен и снимков материал и над 300 атрактивни експоната от фондовете на отдел „Етнография“ и „Нова и най-нова история“ експозицията илюстрира основни моменти от изграждането на структурите на новата административна власт след 1878 г.; фокусира вниманието на посетителите към променящия се облик на Добрич и постепенното утвърждаване на града като активен стопански, търговски, занаятчийски и културен център с добре развито кредитно, печатно и образователно дело, акцентира върху многостранната дейност на Българските културни общества /БКО/ – създател и организатор на хорови, оркестрови и театрални състави. Особен интерес в изложбата предизвикват възстановките на кметски кабинет, шивашко и фотографско ателие, гостна и хотелска стая, сладкарница. По традиция и тази година за всички посетители е подготвена богата празнична програма с участието на талантливите музиканти и певци от арт център „Палитра“ с директор Иван Иванов и атрактивните танцьори от различни възрастови групи при салса клуб „Десита“ с ръководител Десислава Тодорова. А всеки, който иска да се потопи в завладяващата магия на горещите латино ритми, ще може не само да научи повече за страстните и красиви танци салса и бачата, но и да изтанцува първите си стъпки. 
От 11 ч. в събота е предвидено и почистване на историческия обект „Римска баня” със съдействиено на сдлужение „ДоброЖънци”.
Регионалният исторически музей обявява 13 май за Ден на отворени врати в
Дом-паметник „Йордан Йовков“ –  9.00 – 13.00 ч. и 14.00 – 24 ч. ,Музей в градски парк „Св. Георги“ – 9.00 – 13.00 и 14.00 – 24.00 ч., експозиция „Археология“ в ЕК „Стария Добрич“– 9.00 – 13.00 и 14.00 – 24.00 ч., Етнографска къща – 9.00 – 13.00 и 14.00 – 18.00 ч.,експозиция „Икони от Добруджа“ в Художествена галерия – 11.00 – 23 ч. ДТ

Print Friendly, PDF & Email