18.06.2024

Във Варна започва издаването на безплатни карти за деца до 14 години

Общинското предприятие ТАСРУД започва издаването на безплатни абонаментни персонализирани карти за пътуване в градския транспорт във Варна за деца до 14 години.
Картите ще влязат в сила от 1 февруари тази година.
За да бъдат издадени абонаментните карти, е необходимо родителите да посети пункт за продажба на превозни документи.
Те трябва да представят следните документи:

 • Акт за раждане на детето;
 • Лична карта или друг документ на родител или настойник, удостоверяващ постоянен или настоящ адрес на територията на община Варна.
  Абонаментната карта ще съдържа снимка за възрастовата група от 7 до 14-годишна възраст, уточняват от ТАСРУД. Затова явяването на детето при издаването на картата е задължително.
  Срокът на валидност на картата е или 365 дни, или до навършване на пределната възраст на детето, даваща това право.
  Картата може да бъде издавана след изтичане на активен към момента абонамент, в случай на наличие на такъв. Това означава, че ученик под 14-годишна възраст, притежаващ валидна ученическа карта за пътуване, след 1 февруари 2024 г. трябва да посети пункт за продажба на превозни документи, където ще му бъде издадена нова безплатна карта.
  Тя ще влезе в сила в деня след изтичане на активната към момента абонаментна карта. Суми за абонаменти, заредени за част от месец февруари няма да бъдат възстановявани.
  От общинското дружество ТАСРУД съобщават, че всички абонаментни карти за ученици, студенти и пенсионери до 65 години вече ще бъдат със снимка.
  При подновяване на картите, пенсионерите е необходимо да представят пенсионно разпореждане, с което са се пенсионирали.
  Общинското предприятие има техническа готовност за предоставяне на картите още днес, като те могат да бъдат предварително получени. Влизането им в сила е от 1 февруари 2024 г.
  При необходимост от допълнителна информация относно абонаментни карти за пътуване в градския транспорт на Варна, гражданите могат да направят запитване през сайта на ОП ТАСРУД – www.tasrud-varna.com или на телефон 0883 556643.
Print Friendly, PDF & Email