28.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Втори мандат за Радев? Според изхода от парламентарния вот

Социолог: Президентът в момента се дистанцира от всички

Евентуален втори мандат на президента Румен Радев изцяло ще зависи от развръзката на парламентарните избори, смята социологът Васил Тончев.
Президентът се дистанцира от всички основни политически сили и в момента е в определена изолация, тъй като напусна конституционната роля на президент, който да е арбитър и влезе в опозиционна роля – нещо, което не е типично, коментира Тончев пред БНР.
Според него без БСП Радев не би могъл да се надява дори да влезе в балотаж за втори тур. Ако се позиционират БСП със свой силен кандидат и ГЕРБ със свой силен кандидат, не мисля, че той ще има особени шансове да прескочи тази бариера, подчерта Тончев.
Според него Бойко Борисов би могъл да излезе на тази писта да се състезава, ако има мнозинство, доминирано от ГЕРБ и ако успее да се договори с ДПС да го подкрепи на втори тур.
„На Борисов като своеобразен финал на неговата активна политическа кариера, би могла тази одежда да му прилича“, коментира социологът.
Според него президентът Румен Радев е пропуснал шанса да бъде субектът, който да обедини протестите.
„Когато протестите излязоха и в защита на президентската институция, ако Радев беше продължил докрай своята роля, която сам си избра – да бъде лидер на опозицията, ако беше излязъл от президентството, ако беше оглавил тази вълна, както и БСП тогава беше в насипно състояние, той би могъл да стане действително лидерът на опозицията, който да се яви сега на тези парламентарни избори, коментира Васил Тончев.
По думите му, оставайки в кабинета си, президентът е продължил дистанционно да поддържа енергията на протестите, но „това не е позиция, която може да доведе до краен резултат“.
Социологът е на мнение, че Слави Трифонов ще има проблеми с подкрепата на предстоящите избори, тъй като не използва рационално нишата, която му се е отворила.
„Не може да не се ангажираш с никой, да седиш отстрани и да гледаш, при положение, че си поел отговорност да влезеш в тази игра. Той получава подкрепа практически от целия политически спектър – на хора, които на минали избори са гласували и за ГЕРБ, и за БСП, центристки партии“, посочи Тончев.
Той отбеляза, че с хода си спрямо БСП и отхвърлената покана за съвместни действия за осигуряването на прозрачни избори Трифонов „губи подкрепата си от пролевите избиратели, които не искат да гласуват за БСП, а търсят друг вариант – една стъпка, която ограничава неговия електорален потенциал“.
dnes.bg

Print Friendly, PDF & Email