02.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Вторичен пик на COVID-вълната се очаква през този месец

През месец октомври ще има вторичен пик. Тази седмица ще ни покаже как ще тръгне COVID вълната. В близките седем дни повишението ще продължи. По 10 000 случая на ден обаче е много малко вероятно да се случи. Това каза вчера в „Твоят ден“ по Nova News математикът проф. Николай Витанов.
Toй отбеляза, че за да получим реалната заболеваемост за страната, към случаите със симптоми на коронавирус, които се регистрират дневно, трябва да бъдат добавени 30% нерегистрирани.
„Тези, които са се срещали с вируса на ден се получават като умножите регистрираната и нерегистрираната заболеваемост по 4. Излизат някъде около 12-13 000“, пресметна математикът.
Според него по-вероятно е скокът на заболеваемостта в Габрово да се дължи на нелегални събирания.
„Пример за това е Видин, който след карнавала с кебапчетата също бележи ръст“, коментира той.
Проф. Витанов заяви, че 25% от гражданите твърдо не спазват мерките. А единственото решение в момента е ваксинацията.
„Вече преживяхме две вълни на коронавируса с максимум от по 4500 – 5000 новозаразени. Няма да ни се случи нещо, което да е кой знае колко по-лошо от това“, отбеляза той.
„Виждате, че хората се ваксинират и след няколко месеца имунитетът им вече го няма. И се чудя защо преболедувалите си мислят, че техният имунитет е вечен“, подчерта проф. Николай Витанов.

Print Friendly, PDF & Email