05.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Всички общински ДКЦ-та във Варна на печалба през 2021 година

Всички диагностично-консултативни центрове във Варна, които са общинска собственост, са на печалба за миналата година. Това стана ясно то финансовите отчети на лечебните заведения за 2021, който комисията по собственост и стопанство към местния парламент разгледа и одобри на днешното си заседание, предаде репортер на Moreto.net.
Управителите на ДКЦ уточниха, че положителният финансов резултат се дължи най-вече на допълнителните средства от НЗОК и Община Варна, насочени заради пандемията и услугите, които са изпълнявали лечебниците във връзка с нея през миналата година.
За първи път в историята си на печалба е излязло дори ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в „Аспарухово“.
Основният разход в диагностично-консултативните центрове е за възнаграждения. В повечето се отчита ръст на средната заплата през миналата година.
В големите болници като онкологичната и АГ управата отчита отрицателен финансов резултат за периода. Причината отново е основно пандемията. Загубата обаче и в двете е компенсирана още в първите шест месеца на тази година. Двете болници вече са на печалба. С положителен резултат е и „Дентален център I”. Далеч не е цветущо състоянието на Тубдиспансера, който отново има огромни задължения. Персоналът там не е получавал заплати от месеци.

Print Friendly, PDF & Email