07.12.2023

Всички кандидати за кмет на столицата гласуваха за София и за промяна, въпреки хартиения вот

Относително спокойно започна изборния ден в страната. Още от рано сутринта политиците се наредиха, за да упражнят правото си на глас. Ето за какво гласуваха те:
Аз очаквам да победя, а не да отида на балотаж, заяви при гласуването си кандидатът на БСП за София Ваня Григорова.

Гласувах за София, заяви Ваня Григорова

Гласувах за София, в която всеки един гражданин може и трябва да бъде чут. Това каза Григорова, след като упражни правото си на глас.
„Надявам се, че разговорите за технологиите от вчера (събота, бел. ред.) не са засенчили идеите и посланията на кандидатите. Призовавам всеки един от нас да не се смята за ням свидетел на това, което се случва в неговия живот“, каза тя и допълните, че е гласувала за София, която трябва да бъде един по-светъл град.
„Освободен от властта на парите, град в който всеки се чувства у дома си, град без елитни и неелитни училища, град без частни улици и без заградени обществени такива. Призовавам хората днес да излязат и да покажат, че хората са по важни и от машините“, подчерта Григорова.
„Аз очаквам да победя, а не да отида на балотаж, тъй като в крайна сметка след 33 години власт на парите е време хората да се усетят, заяви тя.

Терзиев: Продължавам да съм оптимист

Продължавам да съм оптимист, че ще направим силно представяне. Гласувах за една по добра и управлявана София. Това заяви кандидатът за кмет на столицата Васил Терзиев.
„Вярваме, че може повече от това, което ни се казва, винаги е било така. Ще бъде по-добре. Оптимист съм за бъдещето на града“, каза той, след като упражни правото си на глас.
Терзиев сподели, че се надява да има висока избирателна активност, тъй като изборът предопределя състава на бъдещия общински съвет, предопределя много неща, които ще се случат или няма да се случат.
„Не бъдете апатични, излез те и гласувайте“, апелира той гражданите.
„Дали е на хартия или на камък, отговорността е у нас“, каза Терзиев и допълни, че се надява вотът да не бъде опорочен.

Хекимян: Време е София да бъде още по-добре управлявана

„Призовавам хората да гласуват не само заради хубавото време, а това е начинът гласа ни да бъде чут. Гласувах за по-сигурна, по-чиста и по-подредена София.“ Това заяви кандидатът за кмет Антон Хекимян.
„Гласувах за това хаоса в държавата, който виждаме през последните две години и половина да не се повтори. Нагледахме се на достатъчно хаос, време е София да бъде още по-добре управлявана“, каза още той. „Има опашни пред урните, има хора, които искат да гласуват. Аз винаги съм гласувал, откакто има машини с машини и щях да го направя и сега, ако не бяхме загубили доверието в този процес“, заяви Хекимян.
Той допълни, че още в петък е заявил, че ще гласува с хартия независимо, какво щеше да е решението на избирателната комисия.
„Имаме достатъчно примери в Европа, че се гласува на хартия. Трябва да имаме доверие в държавните институции. Все още имаме държава, надявам се да продължим да имаме“, каза кандидатът за кмет на София.

Вили Лилков: Гласувах за чиста и зелена София

За съжаление всички тези, които управляват изборния процес, допуснаха голям театър. Те дължат обяснение на гражданите. Надявам се да не се отрази на честността на вота. Това заяви кандидатът за кмет на София Вили Лилков. Гласувах за чиста и зелена София, за уютна градска среда. Това е и моето послание към софиянци, каза още кандидатът за кмет на столицата.

Деян Николов: Надявам се на честен вот

„Надявам се вотът днес да бъде честен. Гласувам за по-справедлива София, морално и прозрачно управление в следващите 4 години“. Това заяви кандидатът за кмет на София Деян Николов.
Той посочи, че се надява през следващите 4 години СОС да работи ефективно и да се обърне повече внимание на крайните квартали.
„Сега с хартиената бюлетина при всички положения ще бъде малко по-трудно, ще има невалидни бюлетини, но се надяваме всичко да мине успешно“, допълни Николов.
По думите му има реални шансове за балотаж.

Премиерът: Важно е всички да гласуват

„Гласувах за това София да бъде управлявана по-добре. От хора, които могат, знаят, от екип, в който има инженери, архитекти, IT специалисти, които могат да направят София много по-чиста, по-красива и, в която искаме да живеем.“ Това заяви премиерът Николай Денков.
„Днес е важно абсолютно всички да излязат и да гласуват. Разберете хора, от вашият глас зависи, какъв ще бъде града, селото, в което живеете“, каза Денков.
Той заяви, че колкото повече хора излязат да гласуват, толкова по-малко ще са злоупотребите.

Бойко Борисов: Решението на ЦИК беше правилно

„Гласувах за правене на детски градини, училища, метро паркове, фонтани, алеи. Видно е, че след три години не можа да стане. Надявам се новият кмет да започне да строи от Люлин до „Цар Борис“. Детската болница, която спряхме преди три години, очевидно е, че няма да стане. За това гласувах.“ Това заяви Бойко Борисов, след като упражни правото си на глас.
На въпрос дали ще се отразили липсата на машини на изборите той отговори: „Това, което стана през последните дни, не е добре. Как бихте се почувствали, ако някой ви копира паролата за телефона?“
„Решението на ЦИК за тези избори беше правилно, за да могат хората спокойно да отидат и да гласуват“, подчерта Борисов.

Гласувах за промяна на модела за управление на столицата, каза Нинова

Гласувах за промяна на досегашния модел на управление в столицата. Това каза Корнелия Нинова в деня на местните избори.
„Гласувах за прозрачност, за това парите на софиянци да се харчат честно и открито, да служат за по-добри улици, по-чист въздух, да няма задръстване, да няма презастрояване, хората от крайните квартали и тези от центъра да имат еднакви условия за живот“, допълни тя.
Корнелия Нинова призова хората да гласуват. „Виждам по избирателната активност, че решението за отмяна на машините не е повлияло тежко. Активността е същата, дори по-висока от предишните избори. Призовавам тези, които още не са упражнили правото си на глас да го направят“, категорично заяви Нинова.
„Важно е да има прозрачни и честни избори. Има видеонаблюдение – членовете СИК да го имат предвид, ако някой има намерение да прави нещо при преброяването. Имахме опасение, че това може да рефлектира върху избирателната активност. Истинността на вота довечера зависи от членовете на ОИК и СИК“, предупреди Нинова.
„Четох доклада на ДАНС. ЦИК си взе решението, уважаваме тяхното решение, тези, които не мислят така, могат да обжалват във ВАС, каза Нинова. Проблемът с машините няма да свърши днес при тези избори“, уточни тя.

Print Friendly, PDF & Email