19.06.2024

Все още няма подадени документи за конкурсите за директори на 12 училища в област Добрич

Обявени са конкурси за директори на 12 училища в област Добрич. До 12 февруари кандидатите за директори могат да подават документи за участие в Регионалното управление на образованието.
Конкурс за заемане на длъжността „директор” е обявен за 8 училища в град Добрич и 4 в останалите общини. За Добрич са обявени конкурси за директори на ОУ „Хан Аспарух“, ОУ „Никола Вапцаров“, ОУ „Христо Ботев“, СУ „Св. Климент Охридски“, СУ „Св.Св. Кирил и Методий“, ЕГ „Гео Милев“, професионалните гимназии по аграрно стопанство и ветеринарна медицина. Директори ще се избират още в ОУ „Йордан Йовков“ в Каварна, както в училищата в селата Белгун (Каварна), Коритен (Крушари) и Дуранкулак (Шабла).
Освен заявления, кандидатите трябва да предоставят и своя концепция за развитие на съответното училище.
Конкурсите ще протичат в два етапа – писмен изпит и събеседване. Кандидатите, получили минимум 30 точки на теста, ще бъдат допускани до втората част.
Тестът за писмената част и казусите за събеседването ще бъдат предоставяни от МОН.
Кандидатите ще трябва да представят и да защитят концепцията, която са подготвили, както и да отговарят на допълнителни въпроси, поставени от членовете на комисията по провеждане на конкурса.
До момента все още няма подадени документи в Регионалното управление на образованието в Добрич. „Това е нормално, защото кандидатите трябва да пишат и концепция. Повечето от директорите на училища в Добричко са дългогодишни”, каза Светлана Василева, началник на ведомството. След 12 февруари в седемдневен срок ще излезе списък с допуснатите да конкурса, добави Василева.
„В момента няма условия за обявяване на грипна епидемия в Добричка област. Около 10 % са отсъстващите ученици. Не е ясно защо отсъстват децата – поради болест или по други причини. Критичният минимум за отсъстващи от клас ученици е около 30 %”, каза още Василева.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email