08.05.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Връщат тежките мерки в цялата страна

Връщат сериозните мерки за борба с пандемията в цялата страна от понеделник. Това обявиха здравните власти на седмичния брифинг в Министерския съвет.
Мерките ще останат в сила десет дни и идват на фона на хилядите нови случаи на COVID-19 на дневна база и рекордния брой хоспитализирани в болниците в цялата страна.
„Ситуацията в страната за последните 2-3 седмици – продължават да се увеличават случаите на пациентите в лечебните заведения, както и положителните проби. Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и да бъдат с продължителност десет дни”, посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов.
Ето какви мерки влизат в сила от понеделник:

 • Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома или офиса.
 • Всички юридически или физически лица, които са собственици или управляват обекти – места за хранене в хотелите, следва да организират дейността си по начин, който осигурява изхранването на гостите по стаите;
 • Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината;
 • Преустановяват се посещенията във всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки. Изключения се допускат за обектите, предлагащи хранителни стоки, представляващи магазини тип супермаркет или хипермаркет.
 • Преустановяват се посещенията на търговските центрове, представляващи повече от една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти;
 • Търговски центрове тип мол, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебни заведения, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, ателиета за химическо чистене, офиси на телекомуникационни оператори и други доставчици;
 • Преустановява се провеждането на конгресно – конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, изложения или други мероприятия в присъствена форма;
 • Преустановяват се посещенията на фитнес центрове и зали за групови занимания, както и самостоятелни плувни комплекси и басейни;
 • Преустановява се посещенията на всички културни и развлекателни мероприятия – кина, музеи, галерии, сценични прояви и др.;
 • Не се допускат тържества от частен характер – сватби, кръщенета и др. с присъствие на повече от 15 души;
 • Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и спортен състезателен характер за всички възрастови групи се провеждат без публика;
 • Забранява се провеждането на масови обществени мероприятия на открито;
 • На всички пазари, тържища и базари – еднопосочно движение и спазване на дистанция;
 • Преустановяват се присъствените учебни занятия в училища и центрове за подкрепа;
 • Преустановяват се групови извънкласни занимания;
 • Преустановява се присъственият учебен процес във висшите учебни заведения, с изключения;
 • Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли;
  Заболеваемостта в България за 14 дни е 483 на 100 000. Това ни отрежда 9 място в ЕС – след Чехия, Естония, Унгария, Малта, Кипър, Полша, Швеция и Словакия. На Балканския полуостров сме на трето място. По отношение на 14-дневната смъртност за същия период достигнахме 11 на 100 000. Това ни отрежда четвърто място в ЕС и първо място на Балканския полуостров.
  „Всички области, с изключение на Търговище, са с висока заболеваемост. Най-сериозно е положението в Бургас, Плевен, София, Враца и Кюстендил. Най-ниска заболеваемост има в Търговище, Видин, Разград и Кърджали”, уточни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
  По думите му британският щам е засегнал целия континент. „България не прави изключение. В Централна Европа и на Балканите стойностите са много високи. Затова беше необходимо да въведем по-строги мерки. Няма да има полицейски час и ограничаване в излизането, както е в много държави”, поясни Кунчев.
  „От няколко дни се заговори и за френски щам на COVID-19, който не се хваща с PCR тест. Вирусът не е последователен и не спира да ни изненадва”, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг в Министерския съвет.
  Проф. Ангелов отчете, че има доста заразени с коронавирус деца, които лежат в болница. Почти всички са с пневмонични изменения в белите дробове.
  „За наша голяма радост медицината побеждава и нямаме затруднение в лечението или фатален изход”, обясни министърът.
  Относно ваксините той каза, че днес премиерът продължава консултациите с ЕС и ЕК.
  „Нашият интерес ще бъде защитен. От догорените дози ще получим достатъчно ваксини, за да не остане българин, който да желае да се ваксинира и да не получи ваксина. По отношение на изборите, всички се опитват да пречупят пандемията през тях. Изборите идват и си отиват, политиците идват и си отиват, народът остава”, категоричен беше проф. Ангелов.
  nova.bg
Print Friendly, PDF & Email