22.09.2023

Връчиха Наградата на Шумен за изкуство и култура и званието “Златна значка”

На тържествено заседание на Общинския съвет по повод Деня на Шумен бяха връчени Наградата на Шумен за изкуство и култура и званието “Златна значка”.
Носителите на високите отличия ги получиха от кмета Любомир Христов и председателя на общинския съвет Ася Аспарухова.
Със званието “Златна значка” бе отличен 91-годишният Никола Николов, посветил се през годините на образованието и културата в Шумен. Наградата получи внукът му Николай Стоянов.
Наградата на Шумен в раздел „Литература“ е за Татяна Карова за стихосбирката „Високо“ – индивидуална, и за Виолета Кънчева /писател/ и Мария Пеева /художник/ за книгата „Клаустрофобии“.
В раздел „Музика“ отличието е за Симфониета-Шумен с диригент Калина Василева за поредица изнесени концерти на открито.
В раздел „Танц“ наградата получи Балетно студио „Перли“ при НЧ „Д. Войников – 1856“.
В раздел „Публицистика и журналистика“ Наградата на Шумен получава екип на книгата „За литературата, живота и всичко останало“ от и за литературния критик Иван Карадочев.
Арх. Пламен Д. Георгиев е удостоен с наградата в раздел „Архитектура“ за проект със сграда с магазини и жилища.
Красимир Кънев получава наградата в раздел „Фотография, видео и кино творби“.
В категория „Изобразително изкуство“ индивидуалната награда на Шумен получава Валентин Кулев за самостоятелната изложба „Котката от изгорялата къща“. Колективната награда в категория „Изобразително изкуство“ е за Дружеството на шуменските художници за изложбите „Пролетен салон“, „Зимен салон“ и ХIII Национален пленер по живопис „Шуменско плато“.
В раздел „Дейци на културата“ Наградата на Шумен е за екипът на РБ „Ст. Чилингиров“ за събитията организирани в рамките на 100-годишния й юбилей.
Преди връчването на наградите в зала 363 на общината прозвучаха химните на България, Европейския съюз и Шумен. Поздравления за Деня на Шумен поднесоха областният управител, общински съветници.
“Шумен е град, въплъщение на древност и мъдрост, на слава и величие, град, познал силата на копието и меча, на четмото и писмото, на словото и книгата. Гордеем се с историята на града си и с достойните дела на нашите предци, Шумен сме и ние, които днес с делата си създаваме облика на града, в който живеем и работим, града, който обичаме.
Нека със здраве, мъдрост и вяра, сила и воля да работим за нашия град Шумен, да го пазим и променяме заедно”, каза в поздравителното си слово председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова.
Поздравителни адреси за Деня на Шумен поднесоха и депутати, сдружения, кметове, общински съвети и др.

Print Friendly, PDF & Email