07.12.2023

Война избухна в Израел, „Хамас“ нападна брутално еврейската държава

Загиналите израелци в резултат на нападенията на „Хамас“, започнали на 7 октомвриса над 400, ранените над 2000, от страна на Газа загиналите са най-малко 313, а ранените – над 1700

Война избухна в събота в Израел, след като групировката „Хамас“ нападна еврейската държава.
Към вчерашният ден броят на загиналите израелци в резултат на нападенията на „Хамас“, започнали на 7 октомври, вече е над 400, ранените са над 2000, съобщават местни медии, цитирани от Ройтерс. От страна на Газа загиналите са най-малко 313, а ранените – над 1700. На няколко места в южната част на Израел се водят боеве между бойци на „Хамас“ и израелските сили.
И вчера от Газа бяха изстреляни ракети към Израел.
Армията на Израел разположи десетки хиляди военни и танкове в южните райони на страната. В ход е евакуация на различни региони и квартали около Газа.
Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди за „дълга и трудна“ война, след като стотици бойци на „Хамас“ преминаха в Израел и започнаха нападения, съпътствани с мащабен ракетен обстрел.
В неделя Израел беше нападнат и от север, от Ливан „Хизбула“ изстреля управляеми ракети и артилерийски снаряди, но няма жертви.
Говорителят на израелската армия бригаден генерал Даниел Хагари съобщи, че се водят сражения срещу „Хамас“ за връщането на пълния контрол над израелска територия, поразени са били над 400 цели на „Хамас“, включително тунели, сгради и друга инфраструктура:
„Израелските отбранителни сили действаха цяла нощ, за да подсигурят района около Газа. Бяха убити стотици терористи и превзети всички места, където се водеха боеве. Поет е контрол над точките на проникване от Газа в територията на Израел. През нощта бяха в ход, а и в момента продължават сраженията за спасяването на заложници. По време на боевете командири, войници и цивилни бяха убити.“
Израелската операция е наречена „Железен меч“.
Междувременно израелският кабинет по сигурността (обединяващ ключови министри, военни и ръководители на службите за сигурност и разузнаването), обяви състояние на война. Обявяването на състояние на война ще позволи да се предприемат по-широкообхватни военни стъпки, се посочва в съобщението от канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху.
От своя страна говорителят на „Хамас“ Хазем Касъм заяви, че операцията успешно постига целите си и става въпрос за кауза, която засяга всички палестинци и дори целия Арабски и Ислямски свят, а именно – Йерусалим и джамията Ал-Акса.
А един от лидерите на „Хамас“ Исмаил Хания се зарече битката „за освобождаване на земята и затворниците ни“ да продължи.
„Продължават сблъсъците между бойците и окупационната армия на няколко места, вече повече от 24 часа след началото на широкомащабната военна операция „Потопът от Ал Акса“. Операцията успешно постига целите си. Бием се за кауза, която засяга всички палестинци и дори целия Арабски и Ислямски свят, която е Йерусалим и джамията Ал Акса.“
Западните страни осъдиха действията на „Хамас“,
а президентът на САЩ Джо Байдън предупреди недвусмислено Иран и други страни да не се възползват от случващото се.
Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание по-късно вчера заради нападението на палестинската групировка „Хамас“ срещу Израел.
Израелската армия призова жителите на няколко района на ивицата Газа да напуснат домовете си, след като премиерът Бенямин Нетаняху обеща „мощно отмъщение“
на палестинските екстремисти. „Хамас“ започна вчера ракетни атаки и изпрати бойци в Израел, откъдето съобщават за най-малко 300 убити.
Смята се, че десетки израелци са били взети за заложници. Страната вече отговори с вълна от въздушни удари срещу Газа, при които според официални лица са били убити 313 души. Хиляди са ранените и от двете страни.
Израелската армия твърди, че все още има осем „точки на ангажираност“ с бойците на „Хамас“ на територията на страната, а палестинската групировка заяви, че „ожесточените боеве“ продължават.
Вчера сутринта снаряди, изстреляни от ливанска територия, удариха израелски военен пост в окупирания от Израел анклав Ферми на Шабаа. В отговор Израел подложи на артилерийски обстрел района в Ливан, от който са били изстреляни снарядите. Отговорност за атаката пое въоръжената групировка „Хизбула“, като заяви, че действа „в знак на солидарност“ с палестинския народ.
В обръщение към нацията в събота през нощта израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че страната влиза в „дълга и трудна война“ и обяви, че армията ще действа, за да унищожи палестинското движение „Хамас“ след атаката му срещу Израел:
„Хамас започна жестока и зла война. Ще спечелим тази война, но цената е прекалено висока. Израелската армия незабавно ще използва цялата си мощ, за да разруши капацитета на „Хамас“. Ще ги унищожим и ще постигнем огромно отмъщение за този черен ден, който те причиниха на Израел и гражданите му“.
Израелската армия се подготвя не само за въздушни операции, но и за наземна офанзива. Военните са предупредили жителите на няколко района в Газа да напуснат домовете си, защото ще извършат удари срещу цели на „Хамас“. Според палестински източник от сигурността израелските военни самолети са ударили 150 цели от началото на ответните удари.
Редица държави осъдиха безпрецедентното нападение
на палестинското ислямистко движение „Хамас“. Повечето призоваха и двете страни за незабавно спиране на насилието. Американският президент Джо Байдън заяви, че подкрепата на САЩ за Израел е „твърда като скала и непоколебима“.
Вашингтон и Тел Авив вече преговарят за предоставянето на американска военна помощ, съобщи източник от Белия дом.
Междувременно палестинската администрация представи меморандум, призоваващ за спешна среща на Арабската лига на ниво външни министри, предаде WAFA, палестинската информационна агенция.
Искането за срещата идва на фона на „бруталната и продължаваща израелска агресия срещу палестинския народ, включително ескалацията на щурма на джамията „Ал Акса“ от хиляди заселници“, заяви палестинският посланик в Арабската лига Мухамад Ал-Аклук

Print Friendly, PDF & Email