29.11.2023

ВМС са унищожили досега четири мини тип „морска котвена“

Четири плаващи мини тип „морска котвена“, установени в нашите териториални води, са били унищожени досега от Военноморските сили. Над 60 са сигналите, подадени по този повод. Това съобщи пред БНР във Варна контраадмирал Кирил Михайлов – командир на военния ни флот.
Той каза още, че в морска среда няма защитни средства за водолазите и само хора, а не роботизирана система, може да унищожи мината.
Командирът на ВМС допълни, че е горд с водолазите от групата за обезвреждане на мини към ВМС и по повод коментарите за обезвреждането на взривното устройство в Тюленово не приема омаловажаване на труда им, тъй като той изисква компетентност и смелост.
Контраадмирал Кирил Михайлов съобщи, че след консултации със съюзниците от НАТО е възприета нова процедура за обезвреждане на мини.
„Все повече навлиза в нашите методи за унищожаването на такива мини използването на водолазни специалисти, които от по-голямо разстояние подхождат към мината, закрепват необходимите взривни устройства за нейното унищожаване и след това се отдалечават“, посочи той, като допълни, че по този начин са били унищожени всички мини, открити в морските пространства на Република България.
Това включва и двете мини, открити през тази година през месец януари. „Този способ е по-рисков за хората, но от друга страна е изложен на риск само един човек“, каза контраадмирал Кирил Михайлов.
Той направи обобщение на учението „Тритон „2023, едно от най-важните водолазни учения на българските ВМС. В него участват пет държави – България, Италия, Румъния, Турция и САЩ, с пет спомагателни кораба и катера, личен състав, специализирана водолазна техника и оборудване.

Print Friendly, PDF & Email