09.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

ВиК-Шумен ще иска от КЕВР ръст на цената на водата, но под 4,61 лв. за кубик

Комисията по водно и енергийно регулиране /КЕВР/ е върнала бизнес-плана на ВиК-Шумен за доработка. Една от забележките е, че предложението за цена на водата за битовите абонати от 4,61 лв. за кубик е над социално допустимата за 2022-ра и трябва да бъдe коригирана в посока надолу.
Това стана ясно на работна среща по проблемите на ВиК сектора в Шуменско, проведена по инициатива на областния управител Владимир Йолов.
„Ще се съобразим, разбира се, с всички забележки. Трябва да се съобразим и със социалната поносимост, защото старото предложение надвишава тези стойности. Не сме пресметнали още конкретните числа“, каза управителят на ВиК инж. Емил Томов.
Според стария 5-годишен бизнес план на дружеството, който бе изготвен и изпратен в КЕВР миналата година, цената на водата трябваше да расте постепенно. Залагаха се цени за кубик от 4,61 лв. за 2022-ра, 5,17 лв. през 2023-та, 5,63 лв. през 2024-та, 6,04 лв. през 2025-та и 6,47 лв. през 2026-та.
Според инж. Томов редактираният бизнес план „съвсем скоро“ ще бъде внесен за съгласуване в местната Асоциация по ВиК и след това в КЕВР.
На днешната среща присъства и ръководителят на звеното за управление на големия воден проект на Шумен на стойност 126 млн. лв. Надежда Петкова. Тя съобщи, че в момента все още продължават съгласувателните процедури за подмяната на довеждащият водопровод. Срокът му за завършване е края на 2023-та година.
Тя призна за забавяне на изграждането на пречиствателната станция за питейни води. Удълженият краен срок е изтекъл на 15 юли и в момента консорциумът изпълнител търпи ежедневни финансови санкции в размер на 0,01% от стойността на неизпълнените дейности. При обща стойност на станцията от 21 млн. лв. без ДДС и завършеност на 85%, това означава глоба от малко над 300 лева на ден.
Областният управител заяви, че проблемите във водния сектор на Шумен са сериозни и че за решаването им трябват координирани действия от страна на всички страни. Йолов заяви още, че ще организира ежемесечни срещи, като на всяка ще очаква доклади за напредъка на водните проекти.

Print Friendly, PDF & Email