05.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Взрив на COVID-19 регистрираха на кораб на пристанище Бургас


Един човек от екипажа е починал завчера в болницата в морския град, екипажът на плавателния съд е под карантина, състоянието му се следи
Епидемичен взрив от COVID-19 на кораб на пристанище Бургас констатираха здравните власти. Първият заболял е с оплаквания от 7 юли – отпадналост, кашлица, температура, информираха от Министерство на здравеопазването.
На 14 юли лицето е транспортирано до УМБАЛ Бургас за изследване и преглед, като му е направен бърз антигенен тест за COVID-19, който е с положителен резултат. Той е хоспитализиран в инфекциозно отделение на лечебното заведение. На 15 юли е организирано пробонабиране на останалите 19 лица от екипажа на кораба с PCR-тестове. 11 лица от персонала са с положителен резултат. Издадени са предписания за изолация на същите на кораба за срок от 14 дни. Общото им състояние се проследява ежедневно.
Три от положителните случаи са с температура и кашлица.
Контактните лица от екипажа са без оплаквания. На 18 юли хоспитализираното лице от екипажа е приведено в ОАИЛ на УМБАЛ Бургас, като на следващия ден е починало. На 19 юли друго лице от екипажа с положителен резултат за COVID-19 е със затруднено дишане и влошено общо състояние. След преглед от екип на ЦСМП Бургас е хоспитализирано в УМБАЛ Бургас.
В издаденото предписание за поставяне на екипажа под карантина РЗИ Бургас е разпоредила извършването на дезинфекция на всички помещения. Случаят се отнася за товарен кораб с екипаж от филипински граждани. Корабът пристига на пристанище Бургас на 14 юли и трябва да отпътува на 23 юли. Последното пристанище преди акостиране в Бургас е ОАЕ, на 27 юни. На 7-8 юли корабът преминава Суецкия канал, което налага качване на пилот на кораба. Екипажът се състои от 20 души. Той не се допуска до брега.
Здравните власти следят развитието на противоепидемичната обстановка и оказват стриктен контрол за недопускане разпространението на епидемията от COVID-19.
Междувременно стана ясно, че Информационна система за популационен имунитет /ИСПИ/ се създава в Министерството на здравеопазването. Тя ще има за цел надзор на събитията, свързани с придобиване на имунитет към COVID-19.
Създаването на ИСПИ е указано в заповед на министъра на здравеопазването, публикувана на интернет страницата на министерството. В информационната система ще се събират и обработват данни за български граждани, които включват изследвания за COVID-19, както и данни от националния регистър за ваксинация.
Всички лаборатории и лечебни заведения, в чиято структура има лаборатории, които извършват изследванията за COVID-19, ще предоставят информация за тях в системата. Достъпът до нея от страна на лечебните заведения ще се осъществява чрез Квалифициран електронен подпис /КЕП/.
Лечебните заведения ще трябва да предоставят информация за извършените изследвания, свързани с COVID-19, като до 30 юли ще се подават данни за направените изследвания за периода от 1 януари 2020 г. до 30 юни 2021 г.
Данните за изследвания, извършени след 30 юни 2021 г., ще се подават ежемесечно до петия работен ден на следващия месец. Лечебните заведения може да подават данни и с по-голяма честота, при условие, че не допускат дублиране на данните.
Достъп до информацията в системата ще имат регионалните здравни инспекции.

Print Friendly, PDF & Email