19.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Вече сме последни в ЕС по темп на ваксинация срещу коронавирус

България вече е на последно място в ЕС по брой поставени ваксини срещу коронавирус на 100 000 души население. Според данните на Statista, ние имаме 0,25 поставени дози на 100 000 души население. В Европа зад нас е само Сърбия, с 0,14 дози. Пред България е вече дори Нидерландия, която стартира имунизационната си кампания 2 седмици по-късно спрямо всички страни-членки на ЕС, като това предизвика сериозни дебати и скандали. В Нидерландия нивото вече е 0,27 дози на 100 000 души.
Номер едно е Дания, с 2,23 дози, а Италия и Ирландия са след това – с 1,61 дози и 1,57 дози съответно. Но на Стария континент Великобритания безспорно е лидер – цели 4,94 дози на 100 000 души към 15 януари. Към 15 януари, в България има 17 686 ваксинирани срещу коронавирус – с ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. В момента тече първа фаза от ваксинационния ни план – поставят се ваксини само на медици на първа линия. В световен мащаб обаче Израел се откроява като темпо на ваксинация срещу COVID-19. Около 25% от населението на страната вече е получило поне една доза ваксина – и вече има първи данни, че това почва да влияе на разпространението на заразата. Направено е проучване със съпоставка на 200 000 души, получили 1 доза ваксина (на Pfizer/BioNTech) и 200 000 души, които не са. Нивото на зараза с COVID-19 в двете групи до 14-тия ден от поставянето на първата доза ваксина е приблизително равно, но след това, при групата с ваксинираните, има рязък спад – 33%, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на официални израелски данни. Припомняме, че за да се достигне максималното ниво на имунитет (95%) специално след ваксина на Pfizer/BioNTech, следва да бъдат сложени две дози, в интервал от 21 дни по препоръка на производителя. А Израел успя бързо да си осигури достатъчно дози специално от тази ваксина, защото плати двойно спрямо ЕС и защото гарантира на Pfizer достъп до данните за всички ваксинирани в страната с цел правенето на проучвания какви са по-дългосрочните ефекти на ваксината.
По-рано днес, 15 януари, началникът на Националния оперативен щаб (НОЩ) генерал-майор професор-доктор Венцислав Мутафчийски коментира, че до април ще можем да ваксинираме повече от 100 000 души. При положение, че сега имаме над 17 000 ваксинирани остава въпросът не е ли твърде малко, ако стане така. Мутафчийски каза и друго – че през общоевропейската инициатива за купуване на ваксини срещу COVID-19 ще имаме 12 милиона ваксини – само че говорим за ваксини от всички производители, с които ЕК е направила договорка и при които България се е съгласила да участва.

Actualno.com


Print Friendly, PDF & Email