27.11.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Венци, цветя и признателност пред паметните знаци на Добричката епопея

106-ата годинишнина на Добричката епопея /боевете в периода 5-7 септември 1916 г./ беше отбелязана тържествено в Добрич пред паметника на ген.Иван Колев – предводителя на българската конница в Добрич.Ученици от езиковата гимназия „Гео Милев” бяха подредили шатра „Караул на паметта”, където разказваха на граждани и гости на Добрич за военните действия на Добруджанския фронт.”Въпреки че е ваканция над 10 ученици участваха в подготовката на „Караул на паметта”. Ще кажа, че те работиха с голям с интерес, защото разбираха, че учат нещо ново. Това изследване ги провокира да разпитват за историческите събития баби и дядовци, рода си. Задейства се, така до го нарека, търсачество на информация. Ангажирани бяха искрено и подготвихме материал от 16 страници на историческите събития” – разказва учителката по история Стела Андреева, ръководител на проекта.
Прадядото на съпруга на полк. Невяна Митева, която е от Добрич – ген.-майор Явор Матеев, е загинал в Добричката епопея. Двамата на 7 септември поставиха букет цветя на стената, където са изписани имената на воините, загубили живота в кървавата битка. Ген. Матеев остави на кмета Йорданов и поздравителен адрес от името на Съвместния комитет на специалните операции. Цветя поднесе и бизнесменът Михаил Стоев, който откри родната къща на ген. Иван Колев в село Бановка, район Болград, в Украйна. Общественици и бизенесмени от Добрич поставиха на къщата специална паметна плоча. „При срещите ми в Бановка се оказа, че родът на Иван Колев е известен като Рицарите” – припомня Стоев.
„7 септември е паметен ден в българската военна история, а Добрич неслучайно е обявена за град на българската бойна слава” – каза кметът на Добрич Йордан Йорданов..
„Добричката епопея е един от най-важните моменти в историята на съвременна Добруджа, но и на съвременна България. Между 5 и 7 септември 1916 г. българските войски с героизъм и невероятна храброст успяват да отблъснат атаките срещу града и този момент се оказва повратен за Южна Добруджа, тъй като Добрич се явява тил на Тутраканска крепост. Благодарение на подвига на тези воини, от които 1013 бойци са дали живота си за отбраната на града, в крайна сметка се променя цялата кампания в положителен план” – заяви Цветан Сашев, уредник в Регионалния исторически музей-Добрич.
Събитията, посветени на 106-ата година от Добричката епопея, започнаха с панихида на Военното гробище-музей, отслужена от архиерейския наместник отец Георги и от отец Велико. На церемонията присъстваха кметът Йордан Йорданов, председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков, представители на политически партии, кандидати за народни представители и граждани. Те положиха цветя и венци и пред паметника на ген. Иван Колев. Валери Симеонов, който има принос за изграждането на паметника, също поднесе венец.
Община Добричка отбеляза 106 години от Добричката епопея на  Мемориала в памет на загиналите от VI пехотна Бдинска дивизия за освобождението на Добруджа край село Козлодуйци. В началото на събитието бе отслужена заупокойна молитва в памет на героите, отдали живота си за свободата на Добруджа.
„И днес, отново ще отправим своята признателност и молитва за всички, сражавали се  по тези земи за независимостта  на отечеството ни. Поклон пред мъжеството на силните, на  достойните,  вчертали живота си за пребъдването на България”, каза в словото си кметът на община Добричка Соня Георгиева.  
 Венци и цветя, в знак на признателност към войните, платили с живота си отстояването на българската земя, поднесоха кметът на общината  Соня Георгиева, областният управител Здравко Здравков, председателят на Общинския съвет д-р Ердинч Хаджиев, Тони Йорданов –дарил финансови средства за изграждането на мемориала, представители на политически партии, граждани. ДТ

Print Friendly, PDF & Email