09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Великобритания изпраща своята кралица

Елизабет Втора ще бъде погребана днес, церемонията ще сложи край на 11-дневния траур в Обединеното кралство
Великобритания се подготвя за погребението на кралица Елизабет Втора, а крал Чарлз Трети се готви днес да приеме световни лидери.
Късно вечерта в събота пристигна президентът на САЩ Джо Байдън. Той е един от десетките държавни глави, които пристигат в момента. Това е причината Великобритания да организира най-мащабната си полицейска операция около историческото погребение.
Смъртта на кралица Елизабет предизвика бурни емоции. Стотици хиляди хора се стичат, за да ѝ отдадат почит.
Скърбящите трябваше да чакат до 25 часа, тъй като опашките се разраснаха на километри покрай река Темза. Изглежда, че входът за опашката ще бъде затворен в някакъв момент в неделя, съобщи АФП.
Миналата вечер, докато хората минаваха покрай ковчега, принц Уилям и принц Хари поведоха внуците на кралицата в 12-минутно бдение около ковчега.
По-рано кралят и най-големият му син Уилям изненадаха стоящите на опашка по брега на Темза. Те направиха непланирана разходка, за да им стиснат ръцете и да им благодарят, че са дошли.
Погребението на кралица Елизабет ще се състои в понеделник в Уестминстърското абатство в Лондон.
Главният свещеник на Уестминстърското абатство д-р Дейвид Хойл каза, че това ще бъде събитие „от мащаб, който не е нещо често срещано дори за“ него.
В готическата катедрала текат последните приготовления за държавното погребение. Участват стотици хора, които работят денонощно, на 19- и 20-часови смени, за да подготвят историческата церемония.
Хойл каза, че държавното погребение е нещо „наистина важно“ и затова трябва да бъде визуално ефектно и грандиозно. Целта „отчасти е да си припомним значимостта на кралица Елизабет Втора, нейното място в историята, важната й роля за Великобритания и Общността на нациите“, посочи той.
В същото време главният свещеник на Уестминстърското абатство отбеляза, че „това е погребение. Има скърбящо семейство. Личната скръб в основата на това наистина е важна.“
Чарлз, на 73 години, е най-възрастният монарх, възкачвал се някога на трона. Той ще бъде домакин на десетките високопоставени гости, включително Байдън, на прием в Бъкингамския дворец в неделя вечерта. Лидери, сред които ще са Джасинда Ардерн от Нова Зеландия, австралийският прорепубликанец Антъни Албанезе, канадският Джъстин Трюдо и много други.
Повече от 2000 полицейски служители от цялата страна са привлечени да помагат за сигурността. След погребението ковчегът на кралицата ще бъде пренесен с кралска катафалка в замъка Уиндзор.
Погребението ще сложи край на 11-дневния национален траур в Обединеното кралство.

Print Friendly, PDF & Email