31.05.2024

ВВС на Украйна предупредиха за възможнивъздушни удари в няколко области на страната

Въздушна тревога беше обявена и в нощта срещу понеделник в някои области на Украйна. По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че нищо няма да отслаби решимостта на Киев срещу Русия.

Военновъздушните сили на Украйна предупредиха за опасност от въздушни удари в Херсонска, Днепропетровска и Николаевска област. За ракетна опасност беше съобщено от Харковска, Донецка и Кировоградска област.

В неделя сражения имаше по цялата фронтова линия в Украйна, съобщи генералният щаб в Киев. Руските окупационни сили са предприели безуспешни опити да си върнат контрола над освободената по-рано Андреевка край Бахмут. Руска атака е била отблъсната и в района на село Макеевка, Луганска област, а в Запорожка област – в района на Новодаровка. Според Генералния щаб в района на Бахмут руснаците са струпали повече от 10 000 души и вероятно се подготвят за нови офанзивни действия.

В същото време от Москва зам.-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев предупреди Запада, че помагайки на Украйна, тласка света към Трета световна война. Според него, ако Германия снабди Украйна с ракети „Таурус“, с които Киев ще може да нанася удари по територията на Русия, то Москва с право ще може да обстрелва германските заводи, в които се произвеждат тези ракети.

В реч по повод Деня на защитниците украинският президент Зеленски заяви, че никой не може да спре силата и куража на Украйна:

„Трудните времена ни направиха силни. Нищо няма да може да отслаби нашата решимост, издръжливост, сила и смелост. Те нямат срок на годност, крайна дата или крайна точка, след която бихме спрели съпротивата и борбата, с изключение на едно нещо – нашата победа. Всеки ден се приближаваме към нея и казваме: „Ще се борим, колкото е необходимо!“

Print Friendly, PDF & Email