16.04.2024

Варненски ученици преписват „История славянобългарска“

Варненски ученици подеха инициатива за препис на „История славянобългарска“. Надсловът, под който учениците и ръководството на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ във Варна ще отбележат дните, посветени на 1 ноември, е „Докосване до делата на будители“,съобщиха от учебното заведение за Moreto.net.
Инициативата беше открита на 17 октомври от директора на училището Дарина Димитрова, която с вълнение представи възможността всеки ученик да се докосне до делото на Паисий Хилендарски.
Във фоайето на школото е създаден автентичен кът – писалище, където ученици и учители ще преписват „История славянобългарска“ в специална за тази цел книга. Началото постави г-жа Димитрова под звуците на църковни песнопения, което създаде атмосфера и развълнува всички присъстващи.
Преписът на „История славянобългарска“ е посветен и на 300 години от рождението на Паисий, и 260 години от написването на творбата.
А навсякъде по коридорите на училището са разлепени цитати от „Историята“ на Паисий, които напомнят на учениците кои сме и какви сме били като народ, назад във времето и историята.
Будителските дни ще продължат и до самия празник 1 ноември с още много дейности, посветени на велики българи и техните дела.

Print Friendly, PDF & Email