07.12.2023

Варненски митничари иззеха близо тон и половина нелегален алкохол през септември

Общо 1469 литра нелегален алкохол иззеха варненски митничари при шест отделни проверки през месец септември, съобщават от Агенция „Митници“.
Демонтирани са и три установени на територията на област Варна нерегистрирани съоръжения за изваряване на алкохол.
Нелегалният алкохол е открит в частни имоти и за него не са представени документи за начислен, обезпечен или платен акциз.
При една от проверките на 24 септември митническите служители откриват в гаражно помещение на територията на община Дългопол 373 литра течност с характеристики на етилов алкохол в пластмасови туби и бидони. Същия ден при съвместна проверка с митническа мобилна група в частен имот в селище на територията на община Аксаково в работещ режим е установено нерегистрирано съоръжение за изваряване на етилов алкохол, както и 117 литра етилов алкохол, също в туби и бидони.
221 литра нелегален алкохол с характеристики на ракия е иззет при проверки на 17 септември в два имота в селище в община Вълчи дол. В единия от тях също е установено нерегистрирано съоръжение за изваряване на алкохол.
Други 267 литра етилов алкохол и нелегален „казан“ са открити в частен имот в местност край град Варна, при съвместна проверка на 8 септември с участието на митническа мобилна група от Централно митническо управление и служители от Икономическа полиция при ОДМВР – Варна.
При друг случай на 5 септември служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ и екип на митническа мобилна група извършват проверка в частен имот на територията на община Аксаково по оперативна информация за нелегална продажба на ракия. В хода на контролните действия е открито в имота голямо количество от 491 литра жълта на цвят течност с мирис на етилов алкохол, в туби и бидони с различна вместимост.
От задържания нелегален алкохол са взети проби за лабораторен анализ и по случаите ще бъдат образувани административнонаказателни производства.
От ТД Митница Варна припомнят, че засиленият митнически контрол срещу нерегламентираното производство и търговията с алкохол с неясен произход е мярка както в защита на потребителите, така и на коректните малки производители на традиционна българска ракия за лично и семейно потребление, изварявана в регистрирани специализирани малки обекти за дестилиране (СМОД), съгласно Закона за акцизите и данъчните складове.

Print Friendly, PDF & Email