19.04.2024

Варненски археолози откриха раннохристиянска базилика край село Звездица

Раннохристиянска базилика край село Звездица е най-сензационното откритие на варненските археолози през миналата година. Така Васил Тенекеджиев от Регионалния исторически музей във Варна определи храма, който е датиран от 6 в.
„Обектът е описан от Карел Шкорпил, който засича съществуването на ранно християнска църква и открива няколко мраморни плочи с кръстове. Почти век по-късно имаме шанс да докажем за науката какво има там. Попаднахме на достатъчно архитектура, за да направим реконструкция как е изглеждала църквата. Това е една от големите и представителни църкви от този период, със скъп градеж, с представителна украса във вътрешността от мраморни плочи и капители. Вероятно е била част от манастир, тъй като се намира далеч от селищата от тази епоха”.
Базиликата се намира на няколко километра от манастир в местността Джанавара край квартал „Аспарухово”, който датира от средата на 5 в.
„Това е най-важният раннохристиянски паметник в района на Одесос и района му, който ние известен досега. Това е огромен монументален и скъп комплекс, който е доминирал над цялата околност, намирайки се на първия голям хълм срещу града. Комплексът е бил видим от всяка точна на античния град и се е изправял като духовен страж над християнския Одесос”, добави Васил Тенекеджиев.
Тенекеджиев предупреди, че паметникът е в окаяно състояние и скоро може да остане само в книгите заради административни спънки. Причината е, че две министерства имат нотариални актове за обекта – за земята под него и за старините. Това не позволява да се търси европейско финансира за разкопки.

Print Friendly, PDF & Email