19.06.2024

Варна ще си сътрудничи с най-значимия туристически град в Аржентина

В отговор на поканата за сътрудничество от страна на Гилермо Монтенегро, кмет на град Мар дел Плата в Аржентина, варненския кмет Благомир Коцев го покани във Варна за сключване на споразумение за сътрудничество. Двустранната кореспонденция и положителните нагласи за обмен и диалог между Мар дел Плата и Варна са на етап на задълбочаване, на базата на което можем да пристъпим към подписване на споразумение.
Това се казва в писмото, изпратено от кмета Благомир Коцев до колегата му Гилермо Монтенегро. Варна е третият по големина град в България, голямо морско пристанище на Черно море, притежава уникални природни дадености, историческо и културно наследство, икономически ресурси, се казва в поканата на Коцев, като се изтъква, че със своите шест университета, привличащи студенти от целия свят, градът ни притежава потенциал да се превърне в академичен и икономически център на регионално и на национално ниво.
Варна има амбицията да се развива като град на растежа и иновациите, град на действието. Нашият екип поставя акцент върху интензивното развитие на IT сектора, синята и зелената икономика, иновативните индустрии и компаниите, разработващи изкуствен интелект, се казва още в поканата от Благомир Коцев.
Градът Мар дел Плата, познат в Аржентина като „Щастливият град“, е разположен на Тихия океан, провинция Буенос Айрес, и се смята за най – важният туристически и балнео-център в Аржентина, също ключово пристанище, град с архитектурно – исторически паметници, богато културно наследство, добре развита икономика. В града живеят над 600 000 жители (седмият град по брой население в Аржентина и трети в Провинция Буенос Айрес).
Като туристическа дестинация Мар дел Плата посреща всяка година между 2-3 милиона посетители, привлечени от красивите плажове и лагуни, културно-историческите забележителности, мекия и лечебен климат, атрактивната флора и фауна – смес от Амазония и Патагония. Градът разполага с добре развит сухопътен, самолетен и морски транспорт, което го превръща и в ключов икономически и търговски център. Сред най-динамично развиващите се сектори в града, осен туризма, са земеделието и селското стопанство, животновъдството и риболова, машинната и текстилна промишленост, образованието.
За задълбочената кореспонденция между кметовете на двата града допринесоха началникът на Висшето военноморско училище “Никола Й. Вапцаров” флотилен адмирал проф. д.в.н Боян Медникаров и контраадмирал Марсело Тарапов – генерален директор по обучението и подготовката на Военноморските сили на Аржентина, по повод експедицията на научноизследователския кораб „Св. св Кирил и Методий“, от състава на ВВМУ. Мар дел Плата е вече традиционна спирка на кораба по пътя му до българската база на о. Ливингстън в Антарктика.
Кметът Коцев предаде писмото на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, който ще го връчи на кмета на аржентинския град.

Print Friendly, PDF & Email