31.05.2024

Варна става фолклорна столица на България за три дни

За три дни Варна отново ще бъде фолклорна столица на България.
Днес в студията на Радио Варна ще бъде дадено началото на XXVIII издание на Националния детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“, съобщават от Общинския детски комплекс за Moreto.net.
Заявки за участие в конкурса са подали около 400 певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна.
На 25 и 26 март конкурсът се прехвърля в залите на Младежки дом – Варна.
Журито, което ще оценява изпълненията, е в състав: председател – Димитър Христов – диригент на народен оркестър при БНР, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, членове: Петьо Костадинов – оркестрант в оркестъра на БНР, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Ангел Добрев – преподавател, композитор гр. София, Костадин Генчев – композитор, аранжор, оркестрант в оркестъра на БНР, Ваня Монева – диригент на хор „Ваня Монева“, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Евелина Христова – певица, солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“, Гергана Костадинова – певица, солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“, преподавател.
Целта Националния детски фолклорен конкурс, чийто организатор е ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура.
И през тази година ще бъдат раздадени традиционното отличие на кмета на Варна, приз на Националния дворец на децата, награда на Радио Варна, ЦПЛР – Общински детски комплекс и др.
Класираните на първо, второ и трето място от III и IV възрастова група в двете категории – „Училища“ и „Извънучилищни звена“, ще получат едногодишни стипендии.

Print Friendly, PDF & Email