27.05.2024

Българският вкус привлича на изложение в Румъния посетители от цял свят

INDAGRA 2023 събира елита на селскостопанската и хранително-вкусовата индустрия от 25 до 29 октомври в Букурещ, а в Палата B2, щанд 26 е мястото на висококачествените български плодове на най-голямото селскостопанско изложение в Румъния – INDAGRA & INDAGRA FOOD 2023. Българският щанд грабва вниманието на професионалната публика и посетители от цял свят с атрактивна визия, богатството от вкусове и цветове, и с мащабното присъствие на производители от Добруджанския овощарски съюз, Съюза на Дунавските овощари, Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция и Сдружение „Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните“. Представянето на страната ни е организирано с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и ДФ „Земеделие“.
„Фокусът отново е към вкуса и качеството на плодовете от слънчевата ни земя, защото това е отличителната характеристика на родната продукция, това е нашето конкурентно предимство навсякъде по света“, каза Димитричка Търпанова, овощар и председател на Добруджанския овощарски съюз. Освен множество контакти и сделки с търговци и международни доставчици на плодове, стопаните от България са си поставили за цел да обменят опит с най-добрите в бранша и да се възползват от добрите практики в отглеждането и реализирането на продукцията.
„Показваме за поредна година, че произведените от нас плодове не отстъпват по качество на европейските. Поради влошените пазарни условия обаче все по-трудно постигаме конкурентоспособни цени от страна на българските производители в сектора“, коментира Търпанова. По думите й, секторът е застрашен от свиване и много от стопаните се опасяват, че ще трябва да преустановят своето производство. „Участието в подобни панаири и създадените контакти подкрепят нашите членове за излизането ни на международни пазари и прилагането на навременни мерки за ефективното популяризиране на произвежданата от нас продукция, което е един от начините да преодолеем трудностите“, подчерта Търпанова.
INDAGRA & INDAGRA FOOD 2023 продължава до 29 октомври. Това е най-важната платформа за създаване на мрежи в областта на селското стопанство и храните в Румъния. В тазгодишното издание участват повече от 550 компании от селскостопанския и хранителния сектор от 23 държави, сред които Белгия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Китай, Ливан, Молдова, Нидерландия, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, САЩ, Украйна, Унгария, Франция, Черна гора, Чехия и Южна Корея. Изложбените площи достигат впечатляващите 30 000 кв. м. и се очаква да посрещнат над 40 000 посетители от цял свят.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email