18.07.2024

Българската делегация в Украйна се скрив бомбоубежище заради руска атака над Киев

„Благодаря ви сърдечно за подкрепата, която ни оказвате – и военно-техническата, и хуманитарната! Никога няма да я забравим”, каза президентът Зеленски на председателя на НС Росен Желязков

Продължава визитата на председателя на НС Росен Желязков в Украйна. Делегацията вчера се скри в бомбоубежище заради ракетни атаки, потвърди за БНР началникът на кабинета на Росен Желязков. Това е стандартна процедура при обявена тревога.

Русия нанесе в сутрешните часове ракетни удари по Киев и други украински градове, съобщиха военновъздушните сили на Украйна, цитирани от Ройтерс. В части от града е спряно електричеството и водоподаването. В столицата се чуха няколко взрива, когато системите за противовъздушна отбрана бяха включени за отблъскване на атаката.

Визитата на председателя на Народното събрание Росен Желязков е по покана на председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук. В състава на българската делегация са ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов и председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев.

Вчера Желязков потвърди подкрепата на България за Украйна в реч пред украинската Рада.

България категорично подкрепи европейската интеграция и евроатлантическата перспектива на Украйна.

Председателят на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук обяви, че решенията за предоставяне на военна и хуманитарна помощ са от огромно значение за украинците.

Председателят на Народното ни събрание на свой ред изрази дълбокото безпокойство на България след военните действия на Руската федерация в района на Черно море.

Росен Желязков отбеляза, че за противодействие на заплахата от морски мини в Черно море на 11 януари 2024 г. в Истанбул беше подписан Тристранен меморандум между България, Румъния и Турция за създаване на съвместна мисия за противодействие на мините.

„Благодаря ви сърдечно за подкрепата, която ни оказвате – и военно-техническата, и хуманитарната! Никога няма да я забравим”. С тези думи украинският президент Володимир Зеленски се обърна към председателя на българския парламент Росен Желязков по време на срещата между двамата в Киев, предаде NOVA. 

Желязков пък увери държавния глава, че страната ни ще продължава да помага на Украйна, колкото е необходимо.

„България решително отхвърля безмилостния руски терор и разрушенията на основната гражданска инфраструктура на Украйна”, отбеляза той. По думите му Русия трябва да спазва международните си задължения и безусловно и незабавно да изтегли всички нейни сили и военно оборудване от територията на Украйна.

Желязков подчерта, че страната ни приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС.

„България е дълбоко обезпокоена от безпрецедентните военни действия на Руската федерация в района на Черно море и в частност – от нарастващата милитаризация на Кримския полуостров”, каза още председателят на НС.

Водената от него българска делегация е на  посещение в Украйна по покана на председателя на Върховната рада Руслан Стефанчук. В делегацията са включени председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев и депутатите Даниел Митов и Станислав Анастасов.

Print Friendly, PDF & Email